Gotvach.bg»Съвети»Как се прави жива бира?

Как се прави жива бира?

Мариана В.Мариана В.
Джедай
3109
Как се прави жива бира?

През последните няколко години живата бира събира все повече почитатели. Мнозина предпочитат леко мътната и с наситен вкус бира пред останалите видове бира, които се предлагат на пазара у нас. Но колко "жива" е живата бира и как се прави тя.

Бирата се кваси подобно на киселото мляко. Или с други думи свареният разтвор от малц и вода се заквасва с бирена мая, които изяждат захарите и така се получава около 4 процентов алкохолен разтвор, който е нещо като първична бира. Бирената мъст се оставя да ферментира в продължение на около 7 дни, в резултат на което се получава младо пиво.

След това младото пиво се преточва и се слага в мобилния танк за доферментация, където трябва да престои още около 21 дни, докато живото пиво е готово. За жалост процесът не може да се извърши в домашни условия, което не пречи обаче редовно да попийвате по някоя и друга халба жива бира.

Интересна подробност е, че вкусът на живата бира се променя с времето, защото на практика процесът на ферментация не спира. Затова и самата бира има изключително кратък срок на годност – само около седмица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен