Кестените се варят много лесно, но за преди да ги сложите във водата, трябва да нацепите кожата им на кръст с нож. Така те кестените ще се обелят много по-лесно. Може да ги сварите на пара, в тенджера под налягане или в тенджера с вряща вода. Друга хитринка, която ще ви помогне да ги обелите по-лесно е като във водата добавите малко олио.
Времето за варене на кестените зависи всъщност от конкретната рецепта, но най-често е около 15 минути от момента на завирането на водата. 15 минути обаче се варят само прясно набраните кестени – на по-старите може да са необходими и повече от 30 минути.
Ще познаете, че кестените са сварени, щом видите, че кожата им (там където е сцепена) започне да се отваря. Все пак е хубаво да ги пробвате, за да не стават изненади. Извадете горещите кестени от вода и ги обелете, след което може да ги вложите в рецептата, за която са ви необходими.
Прочетете също колко време се пекат кестени, как да ядем кестени и защо е полезно да ядем кестени.
Коментари