gotvach.bg»Статии»Любопитно»Просеко - какво трябва да знаем?

Просеко - какво трябва да знаем?

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
991577
Просеко
Пречистващ филтър за чешма с LED светлина
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пречистващ филтър за чешма с LED светлина
15.00 лв.
Виж ››

По същия начин, по който свързаме сангрията с топлата и слънчева Испания, можем да се отнесем и към нейната съседка Италия и традиционното ѝ пенливо вино, известно ни като Просеко.

Да, няма как да не сте чували това название, особено след като през 2018 г. Просеко достига рекордни продажби. Но едно е да сте чували, а съвсем друго да сте пробвали тази напитка.

А дори и да не сте любители на какъвто и да е алкохол, то поне от обща култура трябва да сте запознати с някои от най-квалитетните алкохолни напитки, особено ако те са се превърнали в емблематични за дадена държава. В случая Италия и нейното Просеко. Какво трябва да знаем за Просекото?

1. Просеко е вид бяло пенливо вино. Гроздето за направата му се отглежда на около 30 000 хектара площ, съсредоточени в Северна Италия.

2. Най-общо казано има два вида Просеко - spumante и frizzante, което определя степента на газировката му.

3. Може французите да се обидят, но днес Просеко се счита за по-квалитетна напитка от шампанското. В повечето случаи то е с по-отчетлив и по-сладък вкус от него.

Газирано вино Просеко

4. До началото на 16 в. Просеко е било известно под името Рибола, с което са се наричали и други видове вина. С течение на времето става ясно, че точно този вид вино, който се произвежда от специфичен тип грозде, трябва да бъде разграничен от по-общото название Рибола. Първоначално е кръстено Просечо, но през 1754 г. за първи път писмено му е дадено името Просеко.

5. До 60-те години на миналия век Просеко е имало доста сладникав вкус, но благодарение на някои нововъведения във винарското изкуство, днес Просеко се е превърнало в това, което е - едно от най-квалитетните пенливи бели вина по света.

6. Един от най-емблематичните италиански райони, в който се отглеждат лозя за Просеко, известен като Le Colline del Prosecco di Conegliano e Valdobbiadene, е обявен през 2019 г от ЮНЕСКО за национално богатство.

7. Алкохолното съдържание на Просеко може да варира спрямо конкретния вид, но обичайно градусът му е около 11 %.

8. В Италия, родината на Просеко, тази напитка обикновено се консумира самостоятелно, но има и някои типично местни коктейли, които също съдържат Просеко.

В заключение ще добавим, че дори и да сте заклет враг на алкохола, то изобщо няма да съжалявате, ако пробвате поне една глътка Просеко. Дори "само така", за да се потопите в света на вероятно най-доброто италианско вино!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest