Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»На каква храна налиташ? Зависи от емоционалното ти състояние

На каква храна налиташ? Зависи от емоционалното ти състояние

М. ГеоргиеваМ. Георгиева
Новак
36146
На каква храна налиташ? Зависи от емоционалното ти състояние

Всеки обича да яде вкусна храна, но вкусовите нужди на организма зависят от психическото състояние на хората, а не от целесъобразността. В съответствие с човешките емоции има шест основни вкуса - сладък, кисел, солен, горчив, тръпчив, стипчив.

Ако всички тези вкусове присъстват в балансирано хранене, тогава храната дава здраве и щастие. Ако в зависимост от емоционалното си състояние и нашите недостатъци в поведението и характера нарушим тази хармония, тогава идват болести. Ето няколко примера за такава връзка между конкретни храни и емоциите.

Леност - сладкиши следобед

Бидейки в състояние на леност, на човек му се дояждат сладкиши следобед. От излишък на захар в тялото намаляват защитните сили, нарушава се обмяната на веществата, функциите на черния дроб, панкреаса, кръвоносните съдове, страда зрението. Желание за сладко следобед обичайно се появява при тези хора, които не искат да решат проблемите си.

Скръб - горчиви храни

Налиташ на горчиви храни, ако си тъжен

Чувствайки скръб, човек се стреми да яде горчиви храни (горчица, ръжен хляб, кафе). В резултат на това се появяват хронични инфекции, заболявания на кръвта и костната система.

Песимизъм - кисели храни

Песимистичният и обърнат към себе си човек често има нужда да похапва кисели храни. Прекомерното количество киселинни храни обаче вреди на сърцето, белите дробове, стомаха, червата, ставите, нарушава алкално-киселинния баланс на организма.

Напрежение - солени храни

Под напрежение налиташ на солени храни

Неспособен да работи в състояние на щастие, напрегнатият човек има желание да консумира осолена храна. Прекомерно солените продукти са в същото време враг на съдовете на цялото тяло, бронхите, бъбреците, ставите.

Прекалена вироглавост - тръпчиви храни

Упоритите, настойчиви, разпалени хора обичат прекалено тръпчивия вкус. Такава храна води до заболявания на хормоналните органи, бронхи, гръбначния стълб, ставите, костите.

Ярост - пикантни храни

Пристрастяването към пикантните храни се изпитва от ядосани, прекалено темпераментни хора, в резултат на което възникват възпалителни процеси в черния дроб, панкреаса, стомаха, сърцето, половите органи, алергични заболявания.

Професионално изхабяване - пържени храни

Ако си изхабен на работа, налиташ на пържени храни

Нуждата от пържена храна възниква от грубостта, умората, отвращението към работа. Това води до претоварване на съдовете на мозъка, черния дроб, стомаха, хормоналните и имунни функции.

Алчност - мазни храни

Алчните хора обичат прекомерно мазните храни - това води до заболявания на стомаха, черния дроб, костната система, метаболитни нарушения.

Стрес - тонизиращи храни и напитки

Хората, които са в постоянен психически стрес и не знаят как да се разсейват от проблемите, предпочитат да тонизират тялото с чай и кафе.

Това е и основната причина и за тютюнопушенето. Резултатът от такива вредни навици е увреждане на съдовете на мозъка, сърцето, бъбреците и черния дроб. Функцията на половите жлези е намалена, кръвоносната система страда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest