gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Как да държим приема на натрий под контрол

Как да държим приема на натрий под контрол

Как да държим приема на натрий под контрол
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Натрият е алкален метал, който не може да бъде намерен самостоятелно в природата. Приемаме го всекидневно с помощта на редица субстанции - сол, сода, хранителни консерванти и други.

Натрият е елемент с жизнено важно значение, който служи за предаване на импулси и за работата на мускулите. Той поддържа електролитният баланс в тялото и се явява регулатор на количеството течности в организма, тъй като бъбреците задържат вода, за да успеят да разредят натрия в организма.

Приемът на натрий в тялото ни става основно с количествата сол. В малки дози тя е не само важен овкусител, но е и полезна. В солта, която ползваме в кухнята, има около 40 процента натрий. Препоръчва се дневно да се приема около 2300 милиграма, тоест 1 чаена лъжичка сол, но само при здрав организъм. При наличие на здравословен проблем количеството не бива да надхвърля 1500 милиграма дневно.

Средностатистически човек приема поне 7000 милиграма дневно, а това е предпоставка за сериозни сърдечни проблеми. Бъбреците, които са отговорни за изхвърлянето на излишната сол от тялото, не могат да се справят с високите нива на натрий и неговото количество в кръвообращението нараства. Това принуждава сърцето да работи на по-високи обороти, а този факт води до повишено кръвно налягане.

Желанието да се яде солено е свързано с недостига на калций в тялото. Натрият временно повишава нивата на калций и тялото бива залъгвано, че калцият е в достатъчни количества. С консумирането на повече натрий обаче, калцият, който се изхвърля от тялото, нараства и нивата на калций в организма застрашително намаляват.

Как да държим нивата на натрий под контрол?

Приема на натрий и сол

Най-напред е необходимо да се осъзнае, че много храни са пълни с натрий, повече, отколкото се осъзнава. Солта е най-добрият консервант, както и перфектен овкусител. Затова възможността да се държи под контрол не се получава лесно.

Все пак може да се следват някои прости съвети, за да се следи приема на натрий.

- Трябва да се внимава за тайните източници на сол, като се четат внимателно етикетите. Мононатриевият глутамат, натриевият бикарбонат, натриевият бензоат и натриевият фосфат са сериозни източници. Те са вложени в сладкарски изделия и подправки, където обикновено не се очаква да присъстват;

- Опаковката често лъже. Обозначението, че продуктът съдържа по-малко натрий, често означава, че това по-малко количество е незначително и всъщност става въпрос за очакваните дози натрий;

- Натрият се добавя към храни, преминали процес на преработка. Затова правилният избор са свежите продукти - плодове, зеленчуци и месо;

- Всеки вид сол съдържа натрий в еднакви количества. Не може да се каже, че морската или хималайската сол са по-малко вредни. Йодираната сол съдържа и необходимият елемент йод;

- Солта трябва бавно да се намалява като използвано количество до пълното отстраняване и замяна с билки и подправки, които да овкусят храната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest