gotvach.bg»Статии»Любопитно»9 признака, че пиете твърде много вода

9 признака, че пиете твърде много вода

9 признака, че пиете твърде много вода
Класически капак за микровълнова - 29см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Класически капак за микровълнова - 29см
8.49 лв.
Виж ››

Диетолозите непрекъснато ни напомнят, че пиенето на достатъчно вода е особено важно, за да може тялото ни да функционира правилно. И това е истина, освен в случаите, в които прекалите с водата.

Въпреки че хората объщат повече внимание на признаците на дехидратация, свръххидратацията е също толкова опасна. Пиенето на твърде много вода може да доведе до водна интоксикация, известна също като хипонатриемия, причинявайки вътрешността на клетките да се разводни. В тежки случаи интоксикацията с вода може да доведе до здравословни проблеми като припадъци, кома и дори смърт.

Ето кои са някои от признаците, че пиете твърде много вода:

Никога не излизате навън без бутилка с вода

Ако носите бутилката си с вода със себе си по цял ден и я пълните веднага, когато се изпразни, е много вероятно да пиете твърде много вода. Постоянното пиене на вода може да доведе до ниски нива на натрий в кръвта, което пък да доведе до подуване на клетките в тялото.

Според д-р Тамара Хю-Бътлър, професор по физически упражнения в университета Оукланд в Рочестър, Мичиган, това може да се окаже особено опасно, особено когато мозъкът ви започне да се подува.Мозъкът ви може да набъбне само около 8-10%, преди да достигне черепа и да започне да изтласква мозъчния ствол навън, казва Хю-Бътлър.

Пиете вода, дори когато не сте жадни

Пиете твърде много вода

Най-добрият начин да разберете дали тялото ви се нуждае от повече вода е да се замислите дали чувствате жажда или не. Телата ни са програмирани да се борят срещу дехидратацията, така че имаме редица вградени механизми, които да ни предпазят от нея, обяснява Хю-Бътлър. Един от тези механизми, които всички животни имат, е жаждата. Жаждата ни подсказва кога се нуждаем от повече течности или кога не. Колкото повече вода ни трябва, толкова по-жадни се чувстваме.

Пиете вода, докато урината ви се избистри

Ако пиете здравословно количество вода, цветът на урината ви трябва да е с полу-прозначен жълтеникав цвят. Въпреки че повечето хора вярват, че бистрата урина е най-здравословният признак на хидратация, наличието на урина без никаква пигментация може да е признак, че пиете твърде много вода. За повечето хора 8-10 чаши вода на ден се считат за нормално количество течности. Това количество обаче варира в зависимост от височината, теглото и нивото на физическо натоварване на всеки човек.

Уринирате често, даже през нощта

Ако се окаже, че твърде често тичате до тоалетната по малка нужда, това е най-вероятно, защото пиете твърде много вода. Според клиниката в Кливланд повечето хора уринират между 6-8 пъти на ден. Ако откриете, че уринирате повече от десет пъти, то това е признак, че прекалявате с хидратацията. Други причини за прекомерното уриниране могат да бъдат свръхактивен пикочен мехур и по-голямо количество кофеин. За да предотвратите нощното уриниране, изпийте последната си чаша вода няколко часа преди лягане, за да имат бъбреците ви достатъчно време да филтрират водата.

Гади ви се и ви се повръща

Гаденето е вследствие от пиенето на много вода

Симптомите на свръххидратацията приличат много на тези на дехидратацията, твърди Хю-Бътлър. Когато пиете твърде много вода, бъбреците ви не могат да се отърват от излишната течност и водата започва да се натрупва в тялото. Това може да причини редица неприятни симптоми включително гадене, повръщане и диария.

Боли ви глава по цял ден

Главоболието е друг симптом, който се среща както при свръххидратацията, така и при дехидратацията. Когато пиете твърде много вода, концентрацията на сол в кръвта намалява, при което клетките ви започват да се уголемяват. Поради тази причина мозъкът ви нараства и притиска черепа. Това допълнително налягане може да причини пулсиращо главоболие и по-сериозни здравословни проблеми като затруднено дишане и мозъчно увреждане.

Ръцете, устните или краката ви се подуват или обезцветяват

В много случаи на хипонатриемия може да се получи подуване или обезцветяване на ръцете, устните и краката. Когато всички клетки в тялото набъбнат, кожата също ще започне да се подува. Така че пиенето на твърде много вода може да доведе до внезапно качвате на килограми заради задържането на вода в тялото.

Усещате слабост в мускулите и чести спазми

Когато пиете твърде много вода, нивата на електролитите ви спадат. Ниските нива на електролити могат да причинят редица неприятни симптоми, включително мускулни спазми и други болки. Можете да предотвратите мускулни проблеми, като замените няколко чаши вода на ден с натурална кокосова вода, която е пълна с електролити.

Чувствате се уморени и замаяни

Бъбреците ви са отговорни за филтрирането на водата, която приемате, и тяхната роля е да поддържат нивата на течности в кръвта балансирани. Когато пиете твърде много вода, създавате допълнителна работа за бъбреците си, което води до допълнителен стрес върху тях и цялото тяло. Това може да ви накара да се почувствате уморени и замаяни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest