gotvach.bg»Статии»Витамини»Видове флавоноиди

Видове флавоноиди

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
24163112
Видове флавоноиди

Обикновено оценяваме даден хранителен продукт по отношение на съдържанието на витамини и минерали. Но има група вещества, които са по-малко известни, но много по-важни за нас като антиоксиданти или ензимни регулатори. Това са флавоноидите, които могат да се получат само от растителни храни: плодове, зеленчуци, подправки и

Флавоноидите са растителни пигменти и най-забележителната им роля е да оцветяват нашата растителна храна в живи цветове. Но действието им не е ограничено до това! По своята структура и химичен състав тези вещества са близки до хормоните и като хормоните участват в почти всички процеси в тялото ни.

Например, те регулират действието на различни ензими, включително храносмилателни. Един от ензимите - киназата, която е отговорна за размножаването на клетките, те потискат. И това е много добре: именно това ги прави отлични противоракови средства. А като антиоксиданти, те са 50-100 пъти по-ефективни от витамините С и Е, надеждно ни предпазват от болести и стареене.

Учените познават повече от 6500 разновидности на биофлавоноиди. Но най-важните и полезни са много лесни за намиране. Нека видим основните групи флаоноиди и най-често срещаните видове.

Флавони

Те включват лутеолин и апигенин. Добрите източници на флавони включват целина, магданоз, различни билки и люти чушки. Флавоните са свързани с общите антиоксидантни ползи и забавения метаболизъм на лекарствата.

Антоцианидини

Видове флавоноиди - антоцианиди

Те включват малвидин, пеларгондин, пеоидин и цианидин. Добрите източници на антоцианидини включват червени, лилави и сини плодове; гранати; сливи; червено вино; и червено и лилаво грозде. Антоцианидините са свързани със здравето на сърцето, антиоксидантните ефекти и помагат за профилактика на затлъстяването и диабета.

Флавонони

Те включват хесперидин, ериодиктиол и нарингенин. Флавононите се намират в изобилие в цитрусовите плодове. Те са свързани със сърдечно-съдовото здраве, релаксацията и цялостната антиоксидантна и противовъзпалителна активност.

Изофлавони

Тази подгрупа включва генистеин, глицитеин и даидзеин. Изофлавоните са силно концентрирани в соята и соевите продукти, както и в бобовите растения. Те са фитоестрогени, което означава, че са химикали, които действат като хормона естроген. Учените подозират, че могат да бъдат полезни за намаляване на риска от хормонален рак като рак на гърдата, ендометриума и простатата, въпреки че резултатите от изследванията в момента са смесени. В различни проучвания изофлавоните понякога са действали като антиоксиданти, а понякога като оксиданти, така че ефектът им върху рака е неясен. Те се изучават и като начин за лечение на симптомите на менопаузата.

Флавоноли

Тази широко разпространена подгрупа на флавоноидите включва кверцетин и кемпферол. Те се намират в лук, праз, брюкселско зеле, зеле, броколи, чай, плодове, боб и ябълки. Кверцетинът е антихистамин, който помага за облекчаване на сенна хрема и копривна треска. Известен е и със своите противовъзпалителни свойства. Кемпферол и други флавоноли са свързани с мощна противовъзпалителна и антиоксидантна активност, водеща до профилактика на хронични заболявания.

Флаваноли

Видове флавоноиди - флаваноли

Има три основни типа флаваноли: мономери (по-известни като катехини), димери и полимери. Флаванолите се съдържат в чая, какаото, гроздето, ябълките, плодовете, конския боб и червеното вино. Катехините са особено разпространени в зеления и бял чай, докато димерите, свързани с понижаване на нивата на холестерола, се намират в черния чай. Учените подозират, че катехините могат да бъдат полезни за симптомите на синдром на хронична умора. Катехините също са свързани със сърдечно-съдови и неврологични заболявания.

Антоцианин

Основната му задача е да укрепи стените на кръвоносните съдове. И основният симптом на дефицита: синини, които се появяват на кожата дори при незначително въздействие. Съдовете на мозъка и очите също са в негов обхват. Редовният прием на антоцианин подобрява зрението и увеличава мозъчните показатели, предотвратява развитието на инсулт. Най-богатият и леснодостъпен източник на антиоцианин са боровинките. Лекарите съветват да ядете това зрънце поне половин чаша на ден. А през зимата можете да ядете замразени.

Кверцетин

Повече от него се намира в лука и в червения, а не в белия цвят. Един лук на ден може драстично да повиши нивото на кверцетин в организма за няколко часа. Това е особено необходимо за страдащите от алергии и тези, които страдат от хронични възпалителни заболявания. Кверцетинът е може би най-мощният антиоксидант сред биофлавоноидите, той активно противодейства на раковите клетки. Той също така предотвратява образуването на атеросклеротични плаки и по този начин допринася за профилактика и лечение на сърдечно-съдови заболявания. Кверцетинът се намира още в ябълки, домати, броколи, чушки, боб, червено вино.

Рутин

Видове флавоноиди - Рутин

Един от най-близките роднини на кверцетина и сходен по свите свойства. Другото име на този растителен флавоноид е витамин Р. Той се съдържа в цитрусовите плодове. Но, за съжаление, не в сочната пулпа, а най-вече е в кората и белите прегради. Така че, за да получите витамин Р, трябва да ядете цели грейпфрути и лимони. Или търсете рутин в малини, боровинки, касис, кайсии, домати, червен пипер, маруля и билки. Сред зърнените култури се среща в елда. И също - в кафе и тъмен шоколад (със съдържание на какао поне 70%). Витамин Р се бори с чупливостта на съдовете, предотвратява проникването на вируси и бактерии в тялото, премахва тежки метали и токсини. Той е незаменим като средство за подобряване на имунитета и предотвратяване на ранното стареене. С помощта на рутината можете да се отървете от алергични състояния, да облекчите синдрома на болката, да предотвратите развитието както на хемороиди, така и на такива ужасни заболявания като инфаркт и инсулт.

Ресвератрол

Ресвератролът се съдържа в гроздовите обвивки и съответно в червеното вино, боровинки, какао и ядки. Укрепва стените на кръвоносните съдове, разрежда кръвта, има антидиабетни и противоракови ефекти. Целенасочените изследвания потвърждават, че тъмните сортове грозде и произведените от тях вина са богати на ресвератрол. Ресвератролът предпазва артериите от атеросклероза.

Проантоцианиди

Проантоцианидите са клас флавоноиди, мощни антиоксиданти (20 пъти по-мощни от аскорбиновата киселина и 50 пъти по-мощни от витамин Е). Съдържат се в боровинки, малини, къпини, касис, череши, патладжани, цвекло, червено зеле и някои видове чушки - както люти, така и сладки. Проантоцианините спомагат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Ликопен

Видове флавоноиди 0 likopen

Доматите съдържат флавоноида ликопен. Ликопенът е един от най-мощните природни антиоксиданти, той се сравнява с витамините Е, С, А. Ликопенът не се разрушава след термична обработка на доматите. В доматения сос, в доматения сок има в пъти повече ликопен, отколкото в пресните плодове.

Какво ще помогне да се усвоят флавоноидите?

Биофлавоноидите не се образуват в човешкото тяло, те могат да идват само отвън. В аптеките можете да ги намерите в таблетки, но факт е, че тези вещества действат най-добре заедно със собствените си видове. Само природата може да осигури такъв оптимален баланс: във всеки домат или скилидка чесън полезните флавоноиди се съдържат в количеството и в пропорцията, която се абсорбира и помага най-добре. Това означава, че е по-добре да ги набавяте от естествени продукти, особено през самия сезон.

За да запазите пълния набор от хранителни вещества, по-добре е да не загрявате зеленчуци и плодове. Някои флавоноиди също не понасят замръзване.

За да се усвоят добре биофлавоноидите, трябва да пиете достатъчно вода - поне 1.5 литра на ден.

Шампион по съдържание на растителни флавоноиди е чесънът. В него има поне 30 различни вида! Редовната консумация на чесън предотвратява развитието на сърдечни заболявания, появата на новообразувания, успешно лекува настинки и инфекциозни заболявания, подобрява имунитета, понижава нивото на "лошия" холестерол и регулира кръвното налягане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес