gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Отглеждане на маточина в саксия

Отглеждане на маточина в саксия

Мария СимоваМария Симова
Автор
49123k
Отглеждане на маточина в саксия
Снимка: Илиана Първанова
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Много от нас познават този приятен, опияняващ и освежаващ цитрусов аромат на маточина. Маточина е популярна и е наричана още лимонова мента. Благодарение на своите полезни свойства билката се използва в готвенето и медицината. Ако нямате лятна вила, но искате да се насладите на всички прелести на това растение, можете да опитате да отглеждате маточина у дома.

Маточина расте добре както на открито, така и в саксии. Когато отглеждате маточина у дома, храстите достигат височина 25-30 см. Редовното подрязване насърчава растежа на храстите. Всичко, което се изисква от нас, е просто да изберем слънчев перваз на прозореца, да подготвим добра почва и да я поливаме правилно.

Нека да разберем каква е грижата за маточината у дома. Успехът в отглеждането на маточина очаква тези, които се придържат към простите правила за отглеждане на растението.

Преди да отглеждате маточина у дома, трябва да вземете предвид факта, че това растение е светлолюбиво. По-добре е да я поставите на первазите на прозорци с добра осветеност. Там няма да има липса на светлина, но няма да прерасне и в буен храст. При липса на светлина през зимата е по-добре да инсталирате изкуствено осветление. Флуоресцентните лампи дават добър ефект при осветяване в продължение на 8-10 часа на ден. Тогава храстът гарантирано ще даде не само растеж, но и семена.

Тъй като маточината е по-скоро открито растение, отколкото стайно, то трябва да му се осигурят определени условия за комфортен растеж. Много обича влажния въздух, така че влажността в помещението трябва да бъде поне 65%. За да не губят скока си от лятото, храстите се напояват със спрей бутилка.

Маточината е непретенциозна към температурите. През есенно-зимния период тя спокойно понася температури от +15 / + 18 градуса C. Маточината е влаголюбиво растение и високите температури имат пагубен ефект върху развитието му. Оптималният температурен диапазон за него е +18 / + 24 градуса по C.

За да отглеждате растението у дома, можете да използвате субстрат, специално закупен в магазин, или можете сами да подготвите почвата. Като се има предвид, че храстът от маточина се нуждае от питателна почва за растеж, субстратът може да се приготви от градинска почва, пясък и хумус в равни пропорции. На дъното на саксията трябва да се постави дренаж.

Методи за засаждане на маточина на перваза на прозореца

Маточина в саксия

Засаждане на маточина със семена

Помислете за отглеждане на маточина от семена у дома. Трябва да се има предвид, че отглеждането в саксии е дълъг и трудоемък процес. Преди засаждане семената могат да се накиснат в разтвор на калиев перманганат. За засаждане се нуждаем от почвена смес и семена. Поставяме дренаж (перлит, парчета полистирол) на дъното на саксията, изсипваме влажна почва. Засяваме семена на дълбочина 1 см, покриваме саксията с полиетилен и я поставяме на топло място. Кълновете ще се появят след 10-15 дни. Ние следим пръста да не изсъхне, периодично поливаме растенията. Появилите се кълнове трябва да се разреждат. Разсадът от маточина се берат след появата на 3-4 листа. Разсадът се пресажда в големи саксии с вместимост до 2 литра и дълбочина най-малко 15-20 см. След 2 месеца ще бъде възможно да се откъснат първите листа.

Разделяне на храста маточина

Ако нямате желание да се забърквате със семената и да изчакате два месеца, можете да опитате да отгледате домашна маточина, като разделите храста. Възпроизвеждането на маточина чрез разделяне се извършва през пролетта, когато растението пуска нови корени. Храстът се изкопава, изтръсква се от земята и се разделя на няколко малки храсти (корените трябва да имат поне няколко пъпки). Новият разсад се засажда в саксии с предварително подготвена почва. След 2-3 седмици храстът ще расте и можете да се възползвате от плодовете на вашия труд.

Правила за грижа за маточина у дома

Правилата за грижа за маточина са прости. Всичко, от което се нуждае, е своевременно поливане, въвеждане на хранителни вещества и правилно подрязване. Когато се появят пъпки, ги отчупете. Основната стойност на маточината са нейните листа.

Поливане и подхранване на маточината

През топлия сезон храстите от маточина трябва да се поливат - 2-3 пъти седмично, тъй като почвата изсъхва. За зимата, когато броят на слънчевите дни намалява, поливането се извършва по-икономично. Преовлажняването на растението или застоялата вода в почвата може да доведе до заболяване с брашнеста мана или кореново гниене, впоследствие храстът умира. По-добре е да подхранвате маточина със специален течен тор. Отглежда се съгласно инструкциите. Подхранването се извършва през целия вегетационен период. Ако искате листата на маточина да са по-сочни, напоявайте я ежедневно със спрей.

Как правилно да подрязвате маточината в саксия

Чай от маточина

Можете да започнете да подрязвате маточината след 7 седмици, когато растението расте до 15 см. Колкото по-често и по-често го подрязвате, толкова повече ще се храсти. Редовното подрязване ще забави цъфтежа на храста. Когато се появят пъпки, те трябва да бъдат отрязани. След цъфтежа листата стават груби. Можете да започнете събирането на маточина за сушене, когато растението е достигнало височина над 40 см поне четири пъти на сезон. Издънките се изрязват на височина 10 см. Растението се изсушава, като се разстила на тънък слой върху вестник, за предпочитане на течение, без пряка слънчева светлина. Събраният материал се съхранява в ленени торбички, така че да не се загуби миризмата и лечебните свойства на маточината. Изсушената вече билка се съхранява не повече от година.

Важно! При сушене билката редовно се обръща, за да не поема плесен.

Вижте как да си приготвите чай от маточина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest