От кафе можете да приготвите много разнообразни напитки. Вместо да пиете сутрин баналната събуждаща напитка, дайте воля на виртуозните си умения и на фантазията си, като добавите нещо ваше в рецептите за кафе-напитки.
Кафе американо представлява стандартна порция кафе еспресо, което е разредено с гореща вода, докато не се превърне в напитка от 95 милилитра. Можете да сервирате водата и кафето отделно на любимата си половинка, за да реши в какви пропорции да си го смеси.
Лате – то се приготвя, като една част еспресо се смеси с три части горещо прясно мляко. Отгоре се излива разбита млечна пяна и захар на вкус. Сервира се във висока чаша.
Лате макиато – това е същото лате, но в други пропорции и без да се смесва. На една част еспресо се падат една и половина част прясно мляко и една и половина част млечна пяна.
Млякото се налива в чашата, отгоре – кафето, най-отгоре – пяната. Кафето не се смесва с млякото заради по-високата температура и по-малката му плътност. Сервира се в чаша със сламка. Кафето се подслажда предварително, за да не се разбърква вашето лате макиато.
Ирландско кафе – в огнеупорна стъклена чаша се налива едно малко уиски, добавя се една чаена лъжичка захар. Сместа се нагрява над открит огън, за да се разтопи захарта. Добавя се еспресо и се украсява с бита сметана.
Мока – прясно мляко и няколко парченца шоколад в желана пропорция се нагряват, докато шоколадът не се разтопи. Долива се готовото еспресо и се украсява с бита сметана и настърган шоколад.
Еспресо ристрето – това е просто по-силно еспресо – една лъжичка кафе се сварява в два пъти по-малко вода от обичайното. Получава се много силно кафе, което се изпива на две глътки и без захар.
Капучино – истинската рецепта за тази известна напитка е следната: една трета еспресо, една трета топло прясно мляко и една трета млечна пяна. Украсява се с шоколадова пудра, какао или канела.
Еспресо романо – това е стандартна порция еспресо, в което е добавен лимон. Вие избирате какъв да е лимонът – дали нарязан на резенчета, изцеден или само настъргана кора от лимон.
Айс кафе – еспресо, кафява захар, кондензирано мляко или течна сметана се смесват. Налива се във висока чаша с лед. Вместо лед можете да използвате сладолед.
Френч прес – едро смляно кафе се залива с гореща вода и се запарва. Напитката се прецежда и се сервира в чаши за еспресо. Можете да украсите с бита сметана.
Коментари