Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо да хапваме по-често кашкавал?

Защо да хапваме по-често кашкавал?

AdminAdmin
Администратор
95142k
Ядене на Кашкавал
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Кашкавалът е един от най-вкусните и ценни млечни продукти. Той съдържа до 32 % мазнини, 26 % белтъчини, 2.5-3.5 % органични соли. В състава му влизат и витамините А и В.

Освен това кашкавалът е много богат и на калций – микроелемент, крайно необходим за укрепване на костната система, зъбите и костите.

Поради голямото съдържание на белтъчини, мазнини и минерални соли кашкавалът е изключително полезна храна за целия организъм. Оказва се, че експертите по хранене препоръчват млечния продукт като лек при определени заболявания като например анемия, както и при счупвания, изгаряния и травми.

Кашкавалът е ценна добавка и към менюто на бременните и кърмачките.

Най-голямата ценност на продукта е, че белтъчините, които съдържа, са разтворими и почти на пълно (98.5 %) усвоими от организма.

Кашкавал

Доказано е още, че кашкавалът възбужда апетита и укрепва цялостното състояние на организма.

Хубаво е, че има и различни безсолни видове със средната масленост. Тези млечни продукти са подходящи за хората със захарен диабет, наднормено тегло и нарушения на сърдечно-съдовата система и черния дроб. Хубаво е да знаете, че твърдят кашкавал е по-калоричен – 100 г съдържат 208-400 ккал. А настърганият кашкавал се усвоява по-лесно.

След като хапнем кашкавал, се предизвиква по-обилно слюноотделяне, което пък от своя страна води до отделянето на стомашен сок. 100 гр от продукта на ден покрива нуждата на възрастен човек от мастни киселини.

За да се ориентирате по-бързо в магазина, е добре да знаете, че съгласно БДС, кашкавалът, произвеждан от овче мляко, се нарича „Балкан“, този от краве е „Витоша“, а кашкавалът, смес от двете млека, се нарича „Преслав“.

Всъщност в действителност има много видове кашкавал – различни по калоричност и състав. Още през далечния XVIII век във Франция са били известни над 839 вида. Французите консумират вино в големи количества и кашкавал с висока масленост. Въпреки това страната е на последно място по случаи на инфаркт на миокарда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
някой
някой
24.12.2013 17:44
кашкавалът е силно киселинообразуващ или с други думи, в сериозни количества и системно - канцерогенен;
от тук натам няма никакъв смисъл отделно да се изброяват съставките му ...
като да се обясни колко е полезна пластмасата и стоманата и да се направи извод колко е полезен ножът - ?!!?
а да се позоваваме на млечния му произход, и да правим изводи за неговата полезност е като да 'докажем', че ракията е много полезна в произволни количества, защото е правена от грозде, което има силно изразени антиоксидантни свойства - ?!?
не забравяйте - нищо не е само по себе си вредно или полезно; отровата /както е и според истинската медицина/ е в количеството; а действието - според начина на проложение; змийската отрова може да бъде и лекарство;
така че - всичко - с мярка!
7
0