gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ако се чудите полезен или вреден е алкохолът

Ако се чудите полезен или вреден е алкохолът

Напитки
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
Виж ››

Изследванията, свързани с дилемата вреден или полезен е алкохолът за здравето на човека, в последните години станаха толкова много и толкова противоречиви, че обикновеният човек може да се обърка.

Част от научните заключения отхвърлят евентуална полза от алкохола за здравето. Други пък изтъкват плюсове от пиенето. В крайна сметка обаче можем да заключим, че ако не пиете, няма нужда да започвате, с надеждата да подобрите здравословното си състояние. А ако си пийвате стабилно, със сигурност ще навредите на здравето си.

Етанолът е доказана протоплазмена отрова. Той действа на клетъчно ниво, увреждайки най-фините жизнени структури и механизми. Тоест, ако пиете стабилно, ще навредите неминуемо на здравето си рано или късно.

Всеки организъм може да преработи безопасно определено количество алкохол, според вродените нива и активността на ензима със сложното име алкохолдехидрогеназа.

В това отношение има значителни различия не само между индивидите, но и между отделните раси. Това е причината едни хора да пият много и продължително, без да развият чернодробно увреждане, а други да получават цироза при неголеми количества алкохол.

Алкохол

Черният дроб е много здрав орган, но не трябва да издевателстваме над него. Той се уврежда от ексцесивна алкохолна консумация и от вирусните хепатити, които често стават хронични, без човек дори да е разбрал, че се е заразил. Нездравословното хранене и затлъстяването също подкопават дейността на черния дроб.

Тъй като твърдият алкохол засилва опасността от други здравословни проблеми – основно цироза и рак, лекарите препоръчват хората, които го консумират, да преминат на вино или бира.

Намаляването на пиенето съвсем не е лесна работа. Но е важно да се направи, преди да се появят сериозните алкохолни увреждания, които включват алкохолна стеатоза, хепатит и цироза, полиневропатия, проблеми с храносмилателната система.

Един от първите признаци, че черният дроб се предава, е повишаването на специфични ензими в кръвта – АсАТ и АлАТ. Затова е добре чернодробните ензими да се изследват профилактично при редовно или случайно прекаляване с алкохола.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest