Все повече през последните 40 години концепцията на почти всички диети търпи промени относно приема на мазнини и масла.
В развиващите се страни консумацията на растителни мазнини измества тази на животинските поради редица доводи относно здравословното и диетично хранене. Консумацията на палмово масло като източник на хранителни мазнини не крие никакви рискове за исхемична болест на сърцето, стига да се употребява в нормални количества.
Суровото палмово масло се счита за най-богатият естествен източник на каротеноиди, около 15 пъти повече отколкото в морковите. Те засилват имунната система и подобряват функциите на сърдечно-съдовата система.
Каротеноидите са биологични антиоксиданти, които защитават клетките и тъканите от действието на свободните радикали, на които е подложен организъма в следствие на множество замърсители и небалансирана диета.
Изграждането на свободни радикали в организъма се свързва с дегенеративни заболявания, като сърдечни заболявания, рак, стареенето на клетките, атеросклероза, артрит и болестта на Алцхаймер.
Нито едно друго растително масло няма толкова витамин Е, колкото се съдържа в палмовото масло. Оказва се, че то е отличен диетичен източник на енергия.
Подобно на другите близки хранителни мазнини и масла, палмовото масло се усвоява лесно, абсорбира се и се използва в нормалните метаболитни процеси. То е подходящо за всяка диета поради факта, че при него съставът на мастни киселини е балансиран.
Напълното избягването на приема на мазнини в диетата определено се счита за грешка. Те са много важни за здравето и метаболизъма ни, а и за по нататъшното регулиране на теглото ни.
Ако сте на диета то знайте, че палмовото масло има повече ненаситени мазнини, които можете да намерите най-вече в растенията от наситените, които се съдържат в месото и другите мазнини.
То не съдържа холестерол, протеини и въглехидрати, което го прави по-здравословно от обикновеното олио. За това ако сте на диета, няма причина поради която да не предпочетете употребата на палмово масло.