Палмово масло, а не истинско мляко, ни се предлага в млечните продукти по услугата All inclusive. Това е практика на голяма част от родните хотели и голяма част от заведенията за хранене, алармират производители.
Сигналът за имитациите на мляко, сирене и кашкавал е подаден от млекопреработвателите в страната на среща със земеделския министър Десислава Танева, съобщава TV7.
Млекопреработвателите се оплакаха, че масово вносни продукти с растителни мазнини се предлагат за млечни, а Българската агенция по безопасност на храните не осъществява нужния контрол.
1.60 лева за килограм сирене и 4.70 лева за килограм кашкавал са изкупните цени, на които от хотелските комплекси и заведения купуват млечни продукти, след което ги предлагат по услугата All inclusive, казват производителите.
По техни думи истинското сирене няма как да се продава под 6 лева за килограм, а кашкавалът не може да е под 9 лева за килограм.
На дискусията Танева е обещала, че ще бъдат предприети мерки по проблема. В нито едно заведение или хотел в България потребителите не са наясно какво консумират, тъй като това никъде не е обозначено чрез етикет.
До месец от министерството на земеделието възнамеряват да предложат приемането на етикети, които да обозначават българските млечни продукти. Те ще носят националния трибагреник, с което ще се сложи край на спекулациите дали едно сирене е българско или не.
Поискахме млечните продукти да се включат в рисковите стоки по отношение на контрола на доставките. Това означава всеки да си плаща ДДС – обясни Десислава Танева пред телевизионната медия.
Министърът признава, че на млекопреработвателите у нас не им е никак лесно, тъй като повечето от тези производители са малки и трудно се справят с конкуренцията от чуждестранни стоки.
Проблеми срещат и с наемането на работна ръка, заради което Танева призова към повече толерантност, разбиране и коректност към млекопроизводителите.
Коментари