gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ползите и вредите на соевия сос

Ползите и вредите на соевия сос

Соев Сос

Той е изключително популярен в азиатската кухня – използва се за ястията с ориз, за ястия със зеленчуци или за гозбите с риба, морски дарове, различни видове меса. Всъщност в цялата азиатска кухня без десертите.

Той е тъмен или светъл на цвят и има специфична миризма.

Въпросът за вредата, която може да ни донесе консумацията на соев сос, идва от начина му на приготвяне.

Най-общо казано той се приготвя по следния начин - соята и пшеничените зърна, от които се приготвя, заедно с вода се оставят да ферментират, като за ускоряване на процеса се използват различни микроорганизми.

Много е спорен въпросът полезен или вреден е соевият сос. И за двете предположения има много факти, които ги подкрепят. Може би в крайна сметка е въпрос на личен избор и убеждение. Преценете кое ви кара да повярвате повече.

Ориз с Пиле и Соев Сос

Какви са вредите от консумацията на соев сос?

Той съдържа много голямо количество сол, а солта е вредна особено за някои заболявания и е желателно да се ограничава. Това, което слагат в процеса на производство, е вредно за организма.

За да бъде напълно полезен, ферментацията трябва да се случва естествено, но заради по-голямата печалба и производството на по-големи количества, процесът на ферментация се засилва по изкуствен път. Добавят се различни изкуствени хранителни вещества, използва се киселина (солна или сярна) за по-бърза ферментация, в някои соеви сосове действително има и съдържание на ГМО.

Когато си купувате соев сос, бъдете бдителни – погледнете какво съдържа – купете си такъв, който има само натурални съставки и е в стъклена бутилка. Би трябвало надписите върху бутилката, че ферментацията за получаването на соевия сос е била естествена, да са верни, но това никой не може да ви го гарантира.

Какви са ползите от соевия сос?

Има свойството да подобрява кръвообращението. Изключително полезен е за хора, които са диабетици, имат проблеми с килограмите (наднормено тегло), такива с проблеми с опорно-двигателния апарат.

Съдържа витамини, аминокиселини и различни минерали и забавя стареенето на организма. Освен всичко останало е и много вкусен.

Виж още полезни ли са соевите продукти!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest