gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да съхраняваме картофи

Как да съхраняваме картофи

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
картофи
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
11.00 лв.
Виж ››

Картофите са един от най-популярните продукти за готвене. През зимата те изискват специфични условия на съхранение. Картофите се съхраняват на сухо и тъмно, а също така проветриво място, което е недостъпно за студовете.

Най-добре се съхраняват картофите в мазе, тъй като там няма постоянна светлина. Светлината вреди на картофите – те позеленяват, изработва се вредния за човешкия организъм соланин, който може да се окаже фатален при консумация на позеленели картофи. Соланинът предизвиква хранително отравяне, поразява сърдечно-съдовата система, може да предизвика кома и смърт.

Картофи се съхраняват много добре в дървени щайги, тъй като те се проветряват. Щайгите не трябва да са плътно допрени до стени. Те трябва да са издигнати поне на десет сантиметра височина от пода.

Преди да се приберат картофите за съхранение през зимата, те трябва да поизсъхнат за няколко часа на въздух. Излишната влажност предизвиква гниене.

покълнали картофи

Най-дълго се съхраняват средно големите картофи, по-едрите могат да се запазят само до средата на зимата, тъй като след това техният вкус се влошава.

Картофите се съхраняват при три градуса. При нулева температура и по-ниска от нея нишестето, което се съдържа в картофите, се превръща в захар. След като се приготвят, такива картофи са неприятно сладки и порести.

При температура от четири градуса над нулата картофите прорастват и така наречените оченца – кълнове, които се показват, трупат вредния соланин. Прорасналите картофи се изхвърлят.

За да предпазите картофите от излишна влага, покрийте ги с чували, пълни с дървени стърготини. Може също така да наредите няколко глави червено цвекло върху картофите.

Не само излишната влага, но и липсата на влага се отразяват зле на картофите. Ако съхранявате картофите в апартамент, където въздухът е доста сух, сложете в щайгата или чувала пластмасова бутилка с отрязано гърло, в която сте сложили влажна кърпа.

Пробийте много дупки в бутилката. Водата ще се изпарява постепенно и няма да позволи на картофите да изсъхнат. В апартамент съхранявайте картофите, като ги покриете с тъмен плат, или ги сложите в тъмен платнен чувал.

А ако имате двор, изкопайте дупка с дълбочина един метър. Изсипете картофите на слоеве, като между всеки слой изсипвате суха слама. Най-отгоре натрупайте пет сантиметра слама. Покрийте с дъски, върху тях натрупайте слама и заровете. Така картофите ще се запазят до пролетта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest