Кога грейпфрутът е противопоказен
What grapefruit is counter- indicated for
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кога грейпфрутът е противопоказен

Кога грейпфрутът е противопоказен

Грейпфрут
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Зимният сезон е пикът на цитрусовите плодове – магазините са препълнени от мандарини, портокали, лимони, киви, грейпфрут. Съдържащи много витамини тези плодове са предлагани за похапване точно през студените зимни дени. Има случаи, обаче, в които някои плодове са противопоказни за организма – да разгледаме с какво не трябва да се смесва грейпфрутът и при какво здравословно състояние не е добра идея да си похапваме от него.

Грейпфрутът е полезен заради огромното количество витамин С, което съдържа, много добре действа и на кожата и е препоръчван при изпълняване на някакъв хранителен режим. Освен това се твърди, че действа много добре при болестни състояния като атеросклероза, хипертония.

Но абсолютно трябва да забравите за грейпфрута или за фреш от този плод ако имате проблеми със стомаха, язва, гастрит, панкреатит. Заради особения си горчиво-кисел привкус, той не се препоръчва при никакви стомашни проблеми, тъй като най-вероятно ще раздразни стомашната лигавица и ще „отключи” проблема отново.

Сок от грейпфрут

Освен това сокът на грейпфрутът забавя работата на черния дроб, не е добре да се смесва с каквито и да било медикаменти, както и да се приема ако имате някакво бъбречно заболяване. Макар, че е пълен с вещества полезни за организма действително има състояния, в които сериозно може да ви навреди.

Направено е изследвано, което е публикувано в медицинско издание на Университетския медицински център Рочестър дори доказва, че смесването на грейпфрут с над 50 вида медикаменти може да бъде смъртоносно. Между тези лекарства присъстват болкоуспокояващи, противозачатъчни, антидепресанти, антиалергитици, виагра и всякакви други таблетки с действие като на виаграта.

Сами можем да се предпазим ако страдаме от горепосочените заболявания, но ако не знаем как действат някои видове лекарства с този цитрусов плод, се надяваме, че при изписването му лекарят ще ни информира, че не бива да се смесва или най-малкото ще бъде написано в листовката на медикамента.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
57
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Георгиева
Георгиева
08.01.2014 14:41
Понякога е нужно и да се повярва, имам гастрит , пиех сок от него 1 месец, такива проблеми си донесох, че ми трябваха 6 месеца да се оправя, не пия ниакви цитросови плодове, съветвам хората с проблеми на стомашно чревния тракт да не ги използват, защото последствията не са добри.
3
1
Тото
Тото
13.10.2013 18:21
Естествено, че това са пълни глупости иначе в родината на грейпфрута да са се отказали от медицината...
0
3
искра владимирова
искра владимирова
18.05.2013 12:37
10 г. пия противозачатъчни и никога не съм спирала грейпфрута и съм оцеляла
това са пълни глупости
0
2
Фере
Фере
12.01.2013 21:46
Днес реших да направя диета с Грейпфрути към сока от Грейпфрутите добавих и сок от арония и мълини но не знаех че Грейпфрута е опасен при смесването с някои вещества.Въпроса ми е опасно ли е да пия тоя сок от 20 % арония 20 % малини и 60 % Грейпфрут.Мисля да го разтварям във вода 3 към едно
1
1