Правилните храни при лениви черва
Proper food for lazy bowels
gotvach.bg»Статии»Диета при здравословни проблеми»Правилните храни при лениви черва

Правилните храни при лениви черва

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Хранене при запек

Много хора се оплакват от явлението лениви черва, или запек. Процентът на жените винаги е по-голям. Хроничният запек, причинител на ленивостта на червата, е резултат от неправилно хранене и води до разстройване нормалния начин на живот и настроението на страдащия от него.

Решението за справяне с ленивите черва е консумацията на правилни храни, които да регулират храносмилането. Както и такива, които притежават слабителни свойства. Такива са зеле, сливи, тикви, моркови, дюли и ябълки. Друг полезен навик, който трябва да придобие страдащият от хроничен запек, е приема на най-много два литра вода на ден. Най- подходящи за тях са минералните води с малко съдържание на сол. Преди храненията и най- вече сутрин на гладно трябва да се пие по чаша хладка вода, която да стимулира перисталтиката.

Лениви черва

Храненията при този проблем трябва да са разделени на няколко малки порции за деня. Хубаво би било да се ограничи консумацията на животински продукти като месо, колбаси, сирене и кашкавал.

Голяма полза за вас ще има и ежедневната физическата активност, или такава поне 2-3 пъти в седмицата. Разходете се, поплувайте или покарайте колело - ще видите добрия резултат много скоро.

Плодови шейкове

Друга причина за липсата на добро храносмилане може да е стресът. За това избягвайте стресовите ситуации и бъдете спокойни. Не позволявайте на нищо да ви разконцентрира.

Друг начин за справяне с ленивостта на червата е приемът на билки-слабителни, като: сена, ленено семе, зърнастец. Те трябва да се употребяват умерено, съчетани с правилното хранене, защото ако предозирате те губят действието си.

Пчелният мед също е очистително средство, което може да се включи към дневното меню. Приема се сутрин на гладно, смесен с топла чаша вода и няколко капки лимон.

Ленивите черва са отзвук на начина ни на живот. Ако искаме да се справим с тях, точно в промяната на хранителните навици е ключът към успеха.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
56
42
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
22.01.2019 11:06
Не съм съгласна с твърдението, че морковът и дюлята са храни, които регулират храносмилането и притежават слабителни свойства. Напротив, те са храни, които не се препоръчват при лениви черва (обстипацио).
0
0