Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Гответе мазно и се наливайте с боза срещу лениви черва

Гответе мазно и се наливайте с боза срещу лениви черва

Мазни храни

Ако искате да се сбогувате с ленивите черва, следвайте тези съвети и променете храненето си. Някой от тях ще ви се сторят странни.

- При лениви черва трябва да се включват храни, богати на целулоза и баластни вещества (зеленчуци и плодове с груба целулоза, ядки, пълнозърнест хляб и др.);

- Да се изключват от храната сухарите, препеченият хляб, оризът и шоколадът. Да се консумират в ограничено количество саламурено сирене и кашкавал – те действат затягащо;

- Храната трябва да приготвяме с по-големи количества мазнина;

- В менюто да се включват концентрирани въглехидрати: мед, сладка, халва, конфитюр;

Боза

- Да се консумират достатъчно течности (около 1.5 литра дневно), особено полезни са сутрин на гладно студени нектари, сини сливи, кайсии, червено цвекло, моркови, вода с мед или сладко от рози, пресен сок от зеле;

- Преди сън да се приема леко ферментирали напитки - боза, айран;

- Храненето да е често по 5-6 пъти дневно, като се отделя достатъчно внимание на сутрешната закуска;

- Прясното мляко и яйцата действат индивидуално;

- Полезно е да се разнообразява менюто с варива (зрял фасул и леща);

- Да се изключат от менюто нар, лимони, мушмули, дренки, вишни и боровинки;

Червено цвекло

- Не е желателно да се консумират алкохолни напитки, особено червено вино;

- Да се хапва по-често салата от червено цвекло;

- От напитките трябва да се изключат черен чай, какао и да се ограничи кафето;

- Хубаво е да се правят периодично разтоварващи дни, като през целия ден се приемат само 1 и ½-2 кг плодове или зеленчуци, разпределени на 5-6 порции. От плодовете да се приготвят плодови салати с мед, сметана и ядки, от зеленчуците – различни смесени салати със зехтин, майонеза и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest