Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Билката на Мария Требен

Билката на Мария Требен

Билката на Мария Требен

Мария Требен (1929-1991) е австрийска авторка и билкарка, известна със своите книги в областта на лекарствените растения и тяхното използване за лечение.

Най-известната ѝ книга е Здравето от Бога: Целителната сила на лекарствените растения (Gesundheit aus der Apotheke Gottes), публикувана през 1980 г.

Требен започва своята писателска кариера след личен опит с лечебните свойства на растенията. След като се излекува от синузит, ревматизъм и астма благодарение на лечение с лекарствени растения, тя решава да сподели своите знания с други. Книгата ѝ става бестселър в Германия и други страни, превеждана на много езици и продадена в милиони бройки.

Коя е билката на Мария Требен и за какво се използва

Билкарката Мария Требен препоръчва редица билки в своята книга, но една от най-често споменаваните и препоръчвани е слезът. Той е многогодишно растение, което се използва както в хранителния, така и в медицинския свят. Това е растение от семейство Мареви, а корените и листата му се използват за различни цели.

Корените на слеза съдържат вещества, които могат да помогнат при различни здравословни проблеми. Традиционно се използва за облекчаване на раздразненията в гърлото, кашлица и други дихателни проблеми. Слезът съдържа слузи, които могат да обгърнат и успокоят раздразнението в гърлото.

Слезът е билка, която е особено полезна при затлачване на кашлица, бронхит и бели дробове. Билката помага при пресъхване на устната кухина и възпаление на сливиците. Неговите силни слизести вещества се запазват, след като билката престои цяла нощ в студена вода. За да помогне в лечебния процес, слезът се загрява с вода и се изпиват 2-3 чаши на ден.

Слезът е билката на Мария Требен

В някои кулинарни традиции сушените листа на слеза се използват за приготвяне на чай или добавки към ястия. Чаят от слез се консумира предимно за лечение на възпалени слизести ципи в организма. Той е особено полезен при възпаление на пикочния мехур, гастрит, язви в стомаха или червата, както и възпаление на устната кухина.

За същите лечебни цели билката на Мария Требен може да се приготвя и под формата на супа с добавка ечемик. Първо, ечемикът трябва да се свари и да изстине, след което да се добавят листата на слеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest