Gotvach.bg»Статии»Кулинария»Да почистим загорелия тиган

Да почистим загорелия тиган

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Загоряла тенджера

Без тиган не може да се пържат и задушават ястия, затова той е необходим за всяка кухня. Палачинките и мекиците стават само на тиган, затова любителите на тези вкусни десерти няма как да минат без него.

Но загорелият тиган се чисти доста трудно и създава затруднения на домакините. Много е трудно да се почисти загорялото, без да се повреди покритието на тигана.

Обикновеният тиган, който е загорял, се почиства лесно с помощта на сода, оцет и сол. Върху тигана се изсипват 3 супени лъжици сол, добавя се оцет, докато се покрие цялото дъно и се слага на котлона.

Почистване на загоряло

След като кипне, се добавят 4 супени лъжици сода и котлонът се намалява. Не оставяйте тигана, защото трябва да го наглеждате. Ако течността се изпари бързо, цялото помещение ще се изпълни с дим.

След като течността се изпари, в същата секунда отстранете тигана от котлона. После измийте тигана с вода. Когато измивате тигана, трябва да сте внимателни.

Щом водата докосне тигана, тя ще започне да става на мехури, а от повърхността на тигана ще се вдигне пара. Може да се изгорите, ако не внимавате. Ако след тази процедура загорялото не се е махнало, повторете я отново.

Можете да махнете загорялото от обикновения тиган и по друг начин. В голяма тенджера се кипват 5 литра вода, добавя се сода 0.2 чаени чаши. В кипящата течност се пуска тиганът, който остава в тенджерата, докато не се изчисти.

Пържене

По време на процедурата се отделя неприятна миризма. За да не се стига до загоряло на тигана, винаги внимавайте, когато готвите, за да не се препържва мазнината.

Керамичните тигани се изчистват по-лесно от обикновените. В голяма тенджера се кипват 5 литра вода, добавя се настърган сапун – около 100 грама, и 2 шепи сода. Сместа се разбърква до разтваряне на сапуна.

Когато сместа заври, огънят се намалява и тиганът престоява в тенджерата около 2 часа. Тиганът се вади от тенджерата, измива се с гореща вода и се избърсва с влажна гъба. Тази процедура може да се приложи и към тефлонови тигани.

Лесно се почиства тефлонов тиган с бакпулвер. Тиганът се слага на котлона, добавят се 2 супени лъжици бакпулвер и всичко завира на слаб огън.

След като кипне, котлонът се изключва и тиганът се оставя на котлона за 1 час. След това се измива с препарат за миене на съдове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest