Диети след лъчетерапия

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95243k
Плодове

Вашето тяло използва много енергия, за да се лекува по време и след лъчева терапия. Важно е да поемате достатъчно калории и протеини, за да поддържате теглото си през това време. Посъветвайте се с вашия лекар, който може най-адекватно да прецени дали имате нужда от специален хранителен режим след лъчева терапия. За вас може да е полезно също да говорите и с диетолог.

Повечето специалисти вярват, че човек може да си осигури необходимите хранителни вещества много по-оптимално, ако ги получава от пълнозърнестите храни, отколкото от витамините и минералните добавки. Те препоръчват да се консумират колкото е възможно повече органични храни на растителна основа, богати на антиоксиданти и противовъзпалителни вещества. Диетата след лъчетерапия трябва да е с особен акцент върху кръстоцветни (броколи, зеле), оранжево-жълти и зелени листни зеленчуци и силно пигментирани плодове.

Също така се препоръчва яденето на риба (сьомга, черна треска, риба тон, херинга, скумрия и сардини), ограничаване на червеното месо и преработените меса с високо съдържание на мазнини и ограничаване или напълно премахване на мляко и млечни продукти, тъй като епидемиологични проучвания са установили, че популациите, консумиращи по-малко животински мазнини, включително млечни продукти имат по-ниски нива на заболеваемост от рак в повечето случаи.

Сьомга с гарнитура

И не на последно място те препоръчват ограничаване на рафинираните и преработени храни, на храните с рафинирана захар, защото е възможно храните с по-висок гликемичен индекс да са свързани с по-високи нива на растежни фактори, които могат да стимулират растежа на тумора.

В допълнение към здравословния начин на хранене след лъчетерапия има няколко добавки, които се препоръчват и са важни за оптимално здраве. Учените отбелязват, че има все повече доказателства, свързващи дефицитът на витамин D с рак на гърдата и предлагат поемането на 1.000-2, 000 IU витамин D3.

Витамини

Здравината на костите е от решаващо значение при жените, особено за жените след менопауза или жени преминали антиестрогенно лечение на рак, също така се препоръчва приемането на магнезий, калций и омега-3 мастни киселини които играят важна роля за намаляване на възпалението и също така помагат за справяне с депресията, която може да бъде свързана с диагнозата и лечението на рак.

Друга водеща препоръка е приемането на витамин C, който е мощен антиоксидант и също може да помогне при борбата със стреса в доза от 250-500мг на ден. Ако лъчението е било на място близо до сърцето ви е желателно приемането на коензим Q10 по 60-100 мг на ден, за да се предпази сърдечния мускул след облъчването.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest