Ръжта няма как да се сбърка с другите посеви. Нейните класове са по-дълги от тези на пшеницата и ечемика и са с много дълги осили. Зърната ѝ са удължени, а на цвят са сивозеленикави.
Освен като храна, ръжта, заедно с пшеницата, се използва в сватбени обреди, а на Коледа се кади с ръженица и с нея връзват овошките, за да родят повече.
У нас ръжта е по-слабо разпространена и системно се измества от пшеница. Отглежда се най-вече в полупланинските и планински райони на Софийска и Благоевградска област. Сортът е Данае и идва от Румъния.
Ръженият хляб е хем вкусен, хем полезен. При приготвянето на брашното, в процеса на смилане на зърното, се запазва зародишът и външната обвивка.
Така се съхранява богатството на биоактивни нутриенти, фибри, витамини и минерали, от които е лишено рафинираното брашно. В него има още калий, натрий, желязо и много витамини.
Ръжените зърна, ядки и брашно са здравословни зърнени продукти. Освен че засищат, те носят на организма и диетични фибри. Те спомагат за очистването на организма и поддържането на здравословна чревна флора.
Ръженият хляб съдържа 4 пъти повече желязо в сравнение с белия. Честата му консумация понижава риска от диабет благодарение на високото съдържание на разтворими хранителни влакнини, както и чрез подобряване чувствителността на клетките към инсулин.
Все по-често хората страдат от занижени нива на фибри. Приемът на продукти от ръж поправят това. Това е една своеобразна превенция на сърдечно-съдови заболявания, чрез понижаване нивата на холестерола.
Разтворимите влакнини, които се съдържат в ръжените зърна, забавят храносмилането и му дават повече време за обработка от смилателните ензими.
Подобно забавено разграждане на нишестето пък изключва отклонения на концентрацията на глюкоза в кръвта. Ръженият хляб се препоръчва при диабет, тъй като гликемичният му индекс е в пъти по-нисък от този на пълнозърнестия пшеничен.
Съдържанието на лизин в ръжта действа противовирусно. Тази аминокиселина участва във възстановяването на тъканите, подобрява усвояването на калция и играе важна роля в белтъчния синтез.
При консумацията на продукти от ръж се намалява значително рискът от развитието на хипертония и се елиминират предпоставките за инсулт.
Освен като храна, ръжта се използва и в народната медицина. С нейните цветовете и класовете се приготвят отвари и настойка. Те се прилагат при различни заболявания на дихателната система, поради своето отхрачващо действие.
Коментари