gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи и вреди от бахар

Здравословни ползи и вреди от бахар

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Подправка Бахар
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Получената от неузрелите плодове на растението Pimenta dioica подправка бахар от години се използва от всяка уважаваща себе си домакиня. Този пипер, идващ от Ямайка, се радва на широка популярност и употреба. Влиза в редица рецепти за ястия с месо и риба.

Бахарът представлява подправка с малки размери, остър вкус и специфичен аромат. Почитателите му го определят като сложна смесица между индийско орехче, канела и карамфил. Най-голям производител е родината му – Ямайка. Плодовете на растението се берат още зелени и се изсушават добре. Във всеки плод има по едно зърно.

Освен заради своите кулинарни предимства, бахарът се влага в ястията и заради свойствата си да подобрява храносмилането и да повишава апетита. Използва се и за лечение – той облекчава стомашни разстройства и болки.

Способностите му да облекчава някои здравословни проблеми се дължат на съдържащите се в него некристализирали захари, мастни вещества, лигнин, танин, смоли, летливо масло и други.

Колики и газове също се облекчават с бахар, благодарение на благоприятно му въздействие върху стомашно-чревния тракт. Интересно е използването му и за успокояване и облекчаване на зъбобол, освежаване на дъха и намаляване на бактериите в устната кухина.

Бахар

Зелен чай с бахар пък се препоръчва за отслабване. Смята се, че чаят с бахар спомага да не се натрупват мазнини.

Освен самостоятелно, бахарът се използва и в комбинация с черен пипер, целина, лук, дафинов лист, чесън и карамфил. Освен за подправка на месо, често се влага и в супи, за мариноване, за подправяне на различни сладкиши, меденки и др.

Освен това е незаменимо консервиращо средство в туршиите, както и в колбасарството. Дървесината му пък се използва за опушване на пастърмата, най-вече в Ямайка. Преди хиляди години древните населения използвали бахара за балсамиране на телата на важни хора.

Освен полезни свойства, бахарът има и отрицателни. Големи дози от него могат да доведат до гадене, повръщане и алергии. Поради това с употребата му трябва да се внимава.

Добре е да се влагат малки количества от подправката, както в ястия, така и в лечебни рецепти. Бахар не трябва да се консумира от бременни и кърмачки, както и хора с хронично заболяване на храносмилателния тракт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest