Както повечето хора знаят, пицата е италианско национално ястия, обичано в цял свят. Тя представлява плосък заоблен хляб, изпечен във пещ или фурна. Има обаче много тънкости в приготвянето на пица, които само едни истински италианци могат да ви разкрият. Ето затова се организира инициативата Селце на пицата в Неапол, където всеки желаещ може да знае всички тънкости, нужни за направата на идеалната пица.
До неделя неаполитанци и гости на забележителния град ще могат да вкусят от емблематичното за Италия ястие, сътворено от pizzaioli-специалисти по приготвяне на пица. Освен това на разположение на любителите на пица ще има и курсове, ръководени от най-добрите тамошни майстори-готвачи.
Това ще е четвъртото издание на фестивала. В него ще участват петдесет пицарии от целия свят, 170 пицайоли и десетина готвачи. Организатор на събитието е Асоциацията на неаполитанските специалисти по приготвяне на пица. Очаква се близо половин милион човека да проявят интерес към кулинарния фестивал.
По време на инициативата се проведе конкурс за най-добър специалист по приготвяне на пица. Тазгодишната надпревара беше спечелена от 28-годишен неаполитанец. В предишните две издания на фестивала най-големи майстори на пицата се оказаха японка и китайка.
Пицата е запазена марка на Неапол. Пицариите там отварят врати по обед от 12.00 часа до 15.00 часа. След това затварят за почивка и заработват пак след 18.00 часа. Пицата, която предлагат в тези заведения, не може да се открие никъде другаде.
Когато ви я поднесат, навярно ще си помислите, че е толкова огромна, че няма да можеше да я довършите. Това обаче е само привидно, тъй като тестото е изключително тънко, а продуктите, които са поставени върху него са само отбрани.
Пица Маргарита е класическа неаполитанска пица. Съществуват различни легенди за създаването на нейната рецепта. Една от тях гласи, че готвачът в пицария Бранди я е сътворил в чест на италианската кралица Маргарита Савойска. Дали това е така няма как да знаем. Едно обаче е сигурно, ако веднъж опитате от пицата в Неапол, никоя друга няма да ви се стори толкова вкуса.
Коментари