Изследване на EWG върху плодовете и зеленчуците показа кои продукти са с най-високо съдържание на пестициди. Най-много химикали има в ябълките, а най-малко – в лука.
Новите проучвания показват, че ябълките на пазара са най-замърсени в сравнение с останалите плодове и зеленчуци, които купуваме. След ябълките сред най-опасните продукти на пазара се нареждат чушките и целината.
Прочуването на EWG е имало за цел да определи плодовете и зеленчуците, които са най-опасни за консумация заради високото съдържание на химикали в тях. Определени са и най-безопасните за консумация плодове и зеленчуци.
Най-чисти са се оказали лукът, ананасът и сладката царевица. Според специалистите те са са с най-ниско съдържание на химикали.
![Лук](/files/lib/300x225/golden-onion-photo1.webp)
Изследователите твърдят, че в 68% от продукцията, която е проучвана, има пестициди, както и някои химикали, които за забранени за употреба в земеделието.
В някои от плодовете са намерени органофосфати, които могат да причинят проблеми в нервната система. Такива опасни остатъци са открити и при бебешките храни.
Най-замърсените продукти на пазара са ябълките, целината, чушките, ягодите, нектарините, гроздето, спанака, марулите и краставиците.
Съответно най-безопасни за консумация са лукът, ананасът, сладката царевица, зелето, грахът, апержите, мангото, авокадото, патладжанът и кивито.
![Колбаси](/files/lib/300x225/kolbasi.webp)
Паралелно с това експертите предупреждават потребителите да внимават със саламите, които купуват, защото някои търговци пробутвали стари кренвирши, наденици и филета.
За да им придадат по-свеж вид, търговците намазвали саламите с оцет. Но примамливият вид определено не ги правел годни за консумация.
Старите колбаси се обтривали с кърпа, напоена с оцет, докато набъбнат и придобият вид, след което са връщани обратно по витрините на магазина.
В старите салами се развиват опасни болестотворни микроорганизми, които предизвикват стомашно-чревни разстройства и могат да доведат до опасни хранителни натравяния.
От Агенцията по безопасност на храните призовават клиентите да алармират и при най-малкото съмнение за такива продукти в пазарската мрежа.
Коментари