Кофеинът е съставка с естествен произход, която се съдържа не само в кафето, но и в чая. Помага при събуждането и действа ободряващо. Това се дължи на факта, че кофеинът е стимулатор, подобряващ мозъчната активност, той засилва и възбудимостта. Въпреки наличието на кофеин в чая, действието на тази съставка е по-слабо отколкото на кафето, затова чаят не се забранява при сърдечни проблеми, свързани със сърцебиене и безсъние.
Не всички видове чай съдържат кофеин. Съставката се среща само в тези, които се правят от растението Camellia Sinensis. Към групата се отнасят белият, зеленият, жълтият, червеният (улонг), черният и пу-ер чайове. Билковите и плодовите чайове се правят от други растения, без съдържание на кофеин.
Според специалистите кофеинът има действие на естествена защита, която предпазва растението от насекомите и тревопасните животни, благодарение на горчивия си вкус.
Количеството на кофеина в чая зависи много от начина на приготвяне на напитката. Важни предпоставки са количеството чай, температура на водата, време на запарване, а също дали чаят е в насипно състояние или в саше. По-големите количества чай, по-горещата вода и продължителното запарване правят чаят да съдържа повече кофеин.
Окислението на чая представлява поредица от химически реакции, които придават кафяв цвят на чая и влияят на количеството кофеин, на вкусовите качества и на аромата на напитката. Заедно с това се явява основен фактор за нивото на кофеин в чая.
За да се постигне окисляването, чаените листа се навиват, като така се получат пукнатини и кислородът може да реагира с ензимите на растението.
Малкото окисляване на чая го прави по-лек и с по-малко кофеин. Това се отразява и на вкуса и аромата, които също са по-леки. Най-окислен е черният чай и съдържанието на кофеин в него е най-много, докато белият чай е най-малко окислен и съдържа най-малко кофеин.
Ето какво е съдържанието на кофеин в най-известните видове чай.
Черен чай
Черният чай е най-окисленият и ароматен чай, което го прави и с най-много кофеин. Всяка чаша 236-милилитров черен чай съдържа между 60 и 90 милиграма кофеин.
Оолонг чай
Чаят Оолонг в това подреждане попада между черния чай и зеления чай, като всяка чаша съдържа от 50 до 75 милиграма кофеин.
Този вид чай понижава холестерола, стабилизира на кръвната захар, предотвратява алергиите и регулира теглото. Това е традиционен китайски чай и е най-популярен в Югоизточна Азия.
Зелен чай
Зеленият чай е сред популярните видове от тази напитка. Той се характеризира с ниското си съдържание на кофеин, от 35 до 70 милиграма на чаша чай и се харесва заради сладко-киселия си вкус. Пиенето на зелен чай засилва имунната система, защото съдържа антиоксиданти.
Бял чай
Белият чай е минимално окислен. Той съдържа малко кофеин, само от 30 до 55 милиграма на 250 милилитра чай. Белият чай е по-мек и сладък.
Билков и плодов чай
Билковите и плодовите чайове не се смятат за истински чай, защото не се правят от Camellia sinensis. Те са смес от билки, плодове и цветя. Тези чайове не съдържат изобщо кофеин поради отсъствие на окисляване в тях.
Вижте и: Чай Масала - всички ползи и как се пие.
Коментари