Какво е улонг чай
Улонг чаят е известен в Китай и се консумира в продължение на почти 400 години. Като традиционен чай се приема както в Китай, така и в Тайван. Улонг чаят се получава от листата на черен и зелен чай след преработка. Той е богат антиоксидант, който осигурява защита срещу много заболявания.
За какво е полезен улонг чай?
- Той е източник на витамини А, В, С, Е и К, както и калций, калий, селен, манган, медни минерали;
- Предпазва от костни заболявания като ревматоиден артрит;
- Намалява риска от инсулт;
- Добре е за кожни заболявания като екзема;
- Регулира кръвната захар и е полезен при диабет;
- Подобрява умствената дейност, ако се консумира редовно, дава жизненост;
- Балансира холестерола;
- Намалява риска от сърдечен удар;
- Успокоява храносмилателната система и стомаха;
- Омекотява косата и ѝ придава блясък;
- Забавя стареенето, намалява образуването на бръчки по кожата;
- Съединенията на полифенол в този чай са високо ефективни за контролиране на метаболизма и на мазнините в тялото. Загубата на телесни мазнини е по-лесна, когато се приема такъв чай. Помага за изгарянето на някои ензими и мастните клетки в организма.
- Осигурява защита срещу стреса. Улонг чай намалява стреса от 18 на 10%. Съдържащите се полифеноли в билковия чай потискат стрес. Освен това в чаените листа се съдържат още L-L-глутаминова киселина. Тези съединения оказват благоприятно влияние на стреса и нервната дейност;
- Този чай укрепва костите! Оолонг чаят съдържа антиоксиданти, които укрепват структурата на костната система и осигурява защита срещу кариес, осигуряват защита срещу остеопороза. В резултат на редовната консумация на чая се увеличава костната минерална плътност. Здравословния растеж и развитие на костната система се насърчават;
- Осигурява защита срещу рак. Много растения могат да бъдат използвани за предотвратяване на рак. Съединенията, съдържащи се в Улонг чай, предпазват от рак. Намалява се рискът от рак на кожата, също така и рак на стомаха;
Въпреки че имат много ползи по отношение на здравето, Оолонг чайовете съдържат високо количество кофеин. Прекомерната консумация може да доведе до главоболие, безсъние, диария, киселини в стомаха, сърцебиене (нередовен сърдечен ритъм).
Ако използвате редовно лекарства, преди да пиете чая, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Препоръчително е да не се използва по време на бременност и кърмене. Той повишава кръвното налягане, така че пациенти с хипертония не трябва да пият този чай.
Коментари