Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Киви - защо да го хапваме и какви са ползите от него

Киви - защо да го хапваме и какви са ползите от него

ползи от киви

Киви е малък зелен и ароматен плод, който, освен че е сочен и вкусен, носи и много ползи за здравето ви. Той е пълен с хранителни вещества и витамини като например калий, витамините С, К и Е. Съдържа и множество антиоксиданти и фибри.

Плодът се отглежда на много места по света, което осигурява целогодишни доставки до вашата трапеза.

За какво помага кивито и защо да го хапваме често?

Сияйна и чиста кожа

Високото съдържание на антиоксиданти винаги е добре дошло за кожата ни, а витамин С допринася за производството на колаген - ключов компонент в клетките и органите на цялото тяло. В допълнение се повишава и способността на организма да лекува рани.

Съдържанието на витамин Е също подпомага бързата регенерация на кожата. В същото време този витамин предпазва кожата от вредните влияния на слънцето, които могат да доведат до редица кожни заболявания.

Добър сън

Благодарение на антиоксидантните свойства и съдържанието на серотонин в кивито се наблюдава подобрение в съня на хора, участвали в проведено през 2011 г. изследване на хора с проблеми със съня.

Проблеми със сърдечно-съдовата система

консумация на киви

Днес много хора по света страдат от повишено кръвно налягане и произтичащите от това рискове и проблеми със сърдечно-съдовата система. Повишаването приема на калий подпомага отпускането на кръвоносните съдове и по този начин се регулират нивата на кръвното налягане.

В същото време високото съдържание на фибри допринася за здравословното състояние на сърдечно-съдовата система. Проведено изследване посочва, че хората, които приемат по-висок процент фибри в дневния си хранителен режим са по-малко предразположени към висок холестерол.

Противовъзпалително действие

В плода киви се съдържат високи нива на специални протеини, които имат специално противовъзпалително действие. Това особено много се отнася до възпаления в червата на човек.

Костна здравина

Съдържанието на витамин К и определени количества калций и фосфор също подпомагат здравината на костите. Приемът на витамин К в достатъчно количество може да предотврати развитието на остеопороза.

Имунна система

Поради високото съдържание на витамин С, кивито се оказва един от плодовете, чиято редовна консумация може да доведе до заздравяване на имунната ви система и нейното правилно функциониране.

Потенциални рискове

Консумацията на киви е безопасна за повечето хора, с изключение на алергичните към него. Обикновено хора, които имат алергии към други храни като авокадо, пшеница, смокини или маково семе са предразположени и към алергия към киви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest