Пиенето на чай е изкуство от векове в Изтока. Тази практика започва в Китай, разпространява се в Япония, а британците въвеждат пиенето на черен чай с мляко и захар, което на практика е основата на чая, наречен масала.
С времето в Индия добавяли подправки към напитката за подобряване на вкуса. Най-често прибавяли кардамон, който засилвал аромата и подпомагал усвояването на млякото, а освен това неутрализирал вредното влияние на кофеина, който се съдържа в черния чай.
Не само кардамонът е подправка към този чай. Там присъстват и джинджифил, карамфил и черен пипер. Те придават този вълшебен необичаен вкус на чая, не случайно наречен масала, което в превод означава микс от подправки. Комбинацията им днес зависи от личния вкус и предпочитания.
Все пак основните подправки в чая масала са 4 - кардамон, джинджифил, черен пипер и канела. Кардамонът и джинджифилът намаляват слузта, облекчават газовете, успокояват стомаха, премахват токсините. Черният пипер подмладява тъканите, а канелата влияе добре на кръвообращението и на сърцето.
Чаят масала е противовъзпалително средство с добро болкоуспокояващо действие. Той е добър при настинки и кашлица, укрепва имунитета и подобрява храносмилането. Танините в основната съставка - черният чай - регулират кръвното и разширяват кръвоносните съдове. Карамфилът премахва лошия холестерол и възпрепятства образуването на плаки. Напитката събужда и тонизира тялото, но не е за ежедневна употреба според Аюрведа, защото е твърде силен стимулатор.
Можем да си приготвим чай масала при нужда от стимул и тонизиране или при простуда.
Чай масала
Нужни са:
- Литър вода
- 7-8 карамфила
- 10 зърна черен пипер
- Пръчка канела
- 10 шушулки кардамон
- 4 резенчета пресен джинджифил
- ½ супена лъжица черен чай
- 150 милилитра прясно мляко
- Мед на вкус
В тенджера слагаме на заври водата.В нея се вари карамфила 1 минута. После се добавят кардамона, канелата, черния пипер и джинджифила. Те врат около половин час на слаб огън и затворен капак. Когато се свали от огъня се добавя черния чай е се оставя да престои няколко минути. После се добавя млякото, отново се връща на котлона да кипне. Прецежда се и когато изстине се добавя мед, а може да се подслади и с кленов сироп или кафява захар.
Млякото, според Аюрведа, дава на тялото оджас - имунитет, щастие и задоволство, които осигуряват здравето му в най-фин план. Ако тялото не понася кравето мляко, то може да се замени с кокосово мляко или оризово мляко.
Коментари