Оказва се, че вносните ябълки, които се продават у нас, са пълни с пестициди. Данните сочат, че повече от 50 различни пестицида са открити в почвените и водните проби, взети за анализ през април т.г. от ябълкови градини в 12 страни от Европейската общност.
По-тревожен е фактът, че близо 70 процента от идентифицираните химични съединения са с много висока токсичност при хора и животни. В 78 процента от почвените и 72 процента от водните проби се намира поне по един пестицид.
Данните от Анализа на пестициди в европейски ябълкови градини е разпространен у нас от Грийнпийс-България, информира Монитор.
Едно от важните открития на експертите, взели и изследвали пробите е, че всъщност има няколко на брой химикалa, които се използват в процеса на отглеждане на ябълки и които след това остават в почвата, замърсявайки екосистемите.
Най-висок брой химични съединения се откриват в пробите от почвите в Италия, Белгия и Франция.
Високо съдържание на пестициди при водните проби се откриват в Полша, Словакия и Италия, където са регистрирани съответо 13 пестицида от 3 проби, 12 пестицида от 3 проби и 10 пестицида от 2 проби.
Общо 38 различни химични съединения са открити във водните проби, като осем са с изключително висока токсичност към водните организми.
По-лошата новина е, че осем от пестицидите, които се срещат в почти всички проби, са много отровни за пчелите.
Анализът на организацията показва и друг тревожен факт – седем от откритите при пробите пестициди към момента не са разрешени за употреба на територията на ЕС и могат са де прилагат само след получени извънредни разрешения от всички държави членки на общността.
България не е в участвала в пролетното проучване на организацията, съобщават от родния офис на екозащитната организация. Проби от почвите и водите на българските ябълкови градини ще бъдат взети в началото на есента, а по-късно ще бъдат изнесени и резултатите от тях.
Дотогава може би ще е най-добре да заложите на българските ябълки, които традиционно заемат най-голям относителен дял от общото производство на плодове – 32 процента.
И докато чакате българските ябълки да се появят на пазарите у нас, може да похапвате сезонните череши, които също са сред най-произвежданите плодове у нас.
В момента в търговската мрежа у нас преобладават ябълките, произведени в Полша, Италия, Белгия, Унгария и други държави.
Коментари