От Държавната комисия по стокови борси и тържища обявиха, че индексът при цените на храните на едро е запазил стойностите си, но при някои храни има промяна в стойностите.
През първата седмица на февруари Индексът на институцията е останал на ниво 1468 пункта.
Цената на оранжерийни краставици продължава да бъде 3.30 лева за килограм, при вносните краставици от друга страна се забелязва леко поскъпване с 5.9%, като тяхната цена е стигнала 2.70 лева за килограм.
При оранжерийни домати също има повишаване на цената със 7.1% и тяхната цена за килограм е стигнала 1.96 лева. От друга страна са поевтинели вносните домати с 12.6%, като вече килограм от тях се продава за 1.52 лева.
Стойностите на зелето също са се понижили с 3 стотинки, като килограмът на едро на този зеленчук е 0.37 лева.
При цената на картофите не е регистрирана никаква промяна и те продължават да се продават за 0.78 лева за килограм. На старите цени се търгуват и лимоните – 1.66 лева за килограм.
За последната седмица морковите са поскъпнали с 4.7% и цената им за килограм стига до 0.90 лева, докато при ябълките има поевтиняване с 3.8%, което направи цената на килограм на плодовете 1.02 лева.
Цитруси като портокали и мандарини също се продават на по-ниски цени, като при портокалите намалението е с 12%, което направи цената им 0.88 лева за килограм, а при мандарините спадът е с 0.7% и те вече се продават за 1.35 лева за килограм.
Кравето сирене продължава да поскъпва, като за последната седмица е скочило с 4.5% и цената му е 6.06 лева за килограм.
При кашкавал тип Витоша също има леко повишение с 0.4% и той струва средно 11.13 лева за килограм.
Олиото от друга страна е поевтиняло с 0.9%, като цената му за литър е 2.10 лева.
Каймата, зрелият фасул и яйцата са запазили стойностите си, като се търгуват за съответно - 5.01 лева за килограм, 4.37 лева за килограм и 0.19 лева за брой.
Леко повишаване има при брашно тип 500, което вдигна цената си с 1 стотинка и вече се продава за 0.80 лева за килограм.
Коментари