През пролетта цените на любимите ни ягоди, череши и картофи бележат спад. Нещо повече – по пазарите могат да се намерят и по-евтини оранжерийни краставици и домати. Яйцата също се задържаха на приемлива цена от 20 стотинки, но за сметка на това леко поскъпване има в цената на олиото, сиренето, докато кашкавалът е с няколко стотинки по-евтин.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ) продължи да се понижава и през тази седмица намаля от 1.486 пункта на 1.479 пункта, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Преди Великден ИТЦ се повиши до 1.540 пункта и оттогава намалява.
Българските оранжерийни домати поевтиняват с 10.9 на сто и се търгуват по 2.85 лева за килограм, а вносните домати са с 6.1 на сто по-евтини и се продават по 2.29 лв. за килограм.
Краставиците поевтиняват с 12.3 процента до 1.36 лева за килограм.
Цената на зелето се запазва 0.64 лева за килограм на едро. Пресните картофи поевтиняват с 31.7 на сто до 1.12 лева за килограм. Цената на салатите се запазва 0.37 лева за брой, съобщава БТА.
Цената на черешите намалява с 27.8 процента до 3.79 лева. С 36.7 процента до 2.52 лева се понижава цената на ягодите по тържищата.
Портокалите поскъпват с 5.8 процента и се търгуват средно по 1.10 лв./кг, а цената на лимоните се увеличава с 8, .7 на сто до 1.75 лева за килограм. Българските ябълки поскъпват с 3.5 на сто до 1.17 лв.
Яйцата се търгуват вече втора седмица средно по 0.20 лева за брой на едро. Кравето сирене поскъпва с 0.8 на сто до 4.87 лв./кг, а кашкавалът тип "Витоша" поевтинява с 0.6 процента и се продава средно по 10.16 лв./кг.
Олиото поскъпва с 0.6 на сто до 2.61 лв. за литър. Каймата се продава по 4.88 лв. за килограм. Захарта се продава средно по 1.99 лв. за килограм, а брашното тип "500" - по 0.88 лв. за килограм.
Коментари