Пазарът е пълен с плодове и зеленчуци. Специалистите съветват как да различаваме българските от вносните продукти.
Сезонът на българския домат, дините и прасковите е тук, но гръцките продукти взимат превес на родния пазар. Българските оранжерии се произвеждат наистина добри зеленчуци и по-голямата им част попада именно на нашия пазар. Производството им обаче става все по-трудно.
Тази година освен големите разходи, някои неприятни климатични изненади доведоха до измръзвания и унищожаване на част от реколтата.
Това са причините в момента българският домат да е все по-неконкурентоспособен на сергията и трайно да се измества от гръцкия, турския или полския например.
В настоящия момент 80% от плодовете и зеленчуците на пазара са вносни. Контролните органи твърдят, че процентът е не повече от 60. Факт е обаче, че българинът слага на трапезата стока от Гърция, Турция, Румъния, Албания, Полша и Македония.
От бранша изчисляват, че през последните 20 години производството на някои плодове и зеленчуци у нас е намаляло с 10 пъти. В настоящия момент гръцките плодове и зеленчуци са доста по-евтини на борсите. Освен че е по-скъп, родният домат е и с по-неугледен вид, но и по-вкусен.
Днес цената на домата на борсата е средно 1.30 лв. Вносният може да се намери за 1.40 лева, а родният – между 1.75 и 2.20 лева. Нашата стока не е толкова лъскава колкото вносната, но е с много хубаво качество.
Ще познаете българския домат, когато той е по-неугледен, с добър вкус и тънка кожа. Гръцкият е жилав и по-месест, с дебела кожа.
Ако искате да опитате български дини, изберете по-облите и по-малките. Във вътрешността си те са и по-светли.
Коментари