Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Арабите са дали мусаката на света

Арабите са дали мусаката на света

AdminAdmin
Администратор
95442k
Мусака

Едва ли има някой, който може да устои при вида на топла домашна мусака. Това невероятно вкусно ястие, считано у нас за традиционно българско, тръгва преди векове от Близкия изток, за да стигне днес до почти всяка точка на планетата.

Мусака може да си поръчате дори в едни от най-добрите ресторанти по света. Колкото и да спорят турци, гърци и българи за произхода на мусаката, истината остава една.

Това е традиционно арабско ястие. Дори самото му име на български е взаимствано от арабското „musaqqaʿa“, което в буквален превод означава изстуден.

В различните страни познават тази вкусна манджа с различни наименования. Гърците я наричат μουσακάς, румънците – musaca, турците – musakka, а на арменски ястието се изписва Մուսակա.

У нас мусаката става популярна едва, след като навлиза трайно в гръцката и турската кухня. Гърците се тези, на които се дължи популярността на ястието по цял свят. Затова и се приема за автентична Гръцката мусака, която по оригинална рецепта се приготвя без картофи, но с патладжани.

Мусаката по гръцки се нарежда на пластове от запържени филийки патладжани, сос от домати, и мляно месо – обикновено говеждо или овнешко. Заливката на гръцка мусака се прави със сос бешамел и се наръсва с кашкавал. Популярни вариации са с пармезан, грюер или кефалотири, както и галета.

Гръцка Мусака

В западната ни съседка Македония пък най-отдолу се нарежда пласт изпържени нарязани на филийки картофи. За разлика от гръцката, турската мусака не е на пластове. Тя се приготвя от задушени и запържени патладжани, зелени чушки, лук и мляно месо.

Най-често се сервира с турския таратор, известен като джаджик, както и пилаф. С течение на годините са се появили варианти и с тиквички, моркови и картофи.

За арабите мусака си остава нещо, което те обичат да наричат готвена салата. В Близкия Изток мусаката най-често се приготвя от домати и патладжани, подобна на италианската капоната, която обикновено се сервира студена за мезе.

Когато румънец, сърбин или българин чуе мусака, веднага в съзнанието му изниква онова познато ни ястие от нарязани картофи и кайма. У нас акцент при приготвянето на мусака си остава мляното месо, картофите, лукът и доматите.

Те се задушават заедно с подправки, след което се пекат във фурна. Накрая мусаката се поливат със заливка от яйце, кисело мляко и брашно и се допича. Доста често с традиционната българска мусака се сервира с кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest