Чудите ли се откъде произлиза всъщност мусаката? Между българи, турци, гърци, румънци и сърби винаги е имало спор за тази традиционна за нашите ширини гозба. В езиците на всички тези балкански народи думата мусака е обща и етимологията ѝ ни отвежда към арабската дума musaqaa, което в превод значи изстуден.
В арабската кухня мусаката е охладено ястие от домати и патладжани, което повече прилича на салата и по нищо не издава, че има някакви родствени връзки с добре познатата ни мусака. Въпреки факта, че произходът на мусаката е общо взето неясен, много хора по света смятат, че тя е старо гръцко ястие.
Това мнение може да бъде срещнато в различни кулинарни енциклопедии и справочници, а много често се смята, че началото на историята на това вкусно ястие е още в митологичната древност.
В описанията на западни пътешественици, които са пътували през Балканите в периода между XVI- XVIII-ти век, това ястие липсва. Ако е било нещо обичайно за Балканите, то със сигурност те биха го опитали и описали в пътните си бележки. Странно впечатление прави също, че в готварската книга на Петко Славейков, която е издадена през 1870 г., в Цариград мусаката, както и рецепта за нея липсват.
В нея има рецепти за яхнии, чорби, кюфтета, кебапи, долми, пилафи и много други неща от ориенталската кухня, но мусака няма. Макар да е общо балканско ястие, мусаката все пак се е оказала податлива на определени регионални и национални влияния.
Всеки един от балканските народи има свой възглед за мусаката. Гръцката, както и турската мусака обикновено се правят с патладжани и мляно месо, като продуктите предварително се запържват, преди да бъдат изпечени на фурна. Гръцката мусака се реди на пластове от запържени патладжани, доматен сос и мляно месо, а към заливката се добавя и настъргано сирене кефалотири.
При повечето български, сръбски и румънски версии на мусаката най-използваният зеленчук е картофът. Освен това всички продукти се готвят заедно.
В кулинарните сайтове и книги има изобилие от варианти на мусаката - със спанак, зелен боб, гъби, зеле, карфиол, тиква, месо и без месо и др.
Ако обичате мусака, препоръчваме да опитате тези рецепти за мусака:
Коментари
вие изобщо, в крайна сметка,
не посочвате КОЯ от балканските нации именно,
е БАШ тази, която е дала на света това обичано кулинарно изкушение - МУСАКАТА!...!?
Нима загатвате само за това "къде е заровено кучето" - казвайки че има противоречия до ден днешен за точната страна, от която води своя произход -
а накрая не бихте могли да посочите нищо повече,
нима няма как това ДА БЪДЕ КАТЕГОРИЧНО изяснено, според Вас?!