Днес тази възхитителна наслада, чийзкейкът, може да бъде намерена във всеки един ресторант. Има хиляди различни рецепти за чийзкейк и единствената съставка, която присъства във всички рецепти е сиренето. В началото той се е приготвял само с извара, но днес може да се използва крема сирене, рикота и други.
Най-ранната история за чийзкейка се твърди, че е изгубена, но се знае, че е бил популярен още в Древна Гърция.
Първата написана рецепта за чийзкейк е на Маркъс Като, римски политик. Той пишел за земеделие, вино и кулинария.
1000г. след н.е., чийзкейкът навлезнал в Европа от Римските армии. Не след дълго, на първите олимпийски игри, чийзкейкът бил сервиран на атлетите участвали в игрите.
През 1929г., Арнолд Робен, собственик на ресторант в Ню Йорк, открил, че чийзкейкът е много по-вкусен, когато се приготвя с крема сирене вместо извара. Днес именно това сирене е предпочитано при приготвянето на десерта в повечето страни. Италианците, обаче, предпочитат да го приготвят с рикота.
В България се използва крема сирене, понякога обезмаслена и обезсолена извара, както и сметана.
Коментари