Тривълнов лазерен фрактомер ще може без грешка да открива дали виното или млякото са разредени с вода. Апаратът е дело на учени от Пловдивския университет Паисий Хилендарски.
Устройството може да измерва показателите на пречупване на веществата, което е една от най-важните характеристики за установяване дали виното или млякото се разреждат, обяснява доктор Иван Бодуров от физическия факултет на университета.
Машината изучава отразяването на светлината в напитката и определя ъгъла на пречупване, като по този начин с точност се откриват различните примеси в напитките.
С апарат може да се измерва и стареенето на различните етерични масла.
Измерването става бързо и лесно, а фрактомерът е преносим, което го прави изключително удобен за използване. От технологичния център на ПУ се надяват скоро той да бъде патентован и да се предлага на масовия пазар.
Но докато това стане факт, ви предлагаме един лесен тест, с който да проверите у дома дали прясното мляко е разредено. За целта ви е нужен 90-градусов спирт.
Налейте в стъклена чаша около 50 милилитра от прясното мляко, което сте купили, и към него добавете 100 милилитра от спирта. Разбъркайте, докато двете течности се смесят добре, и поставете на тъмно.
Оставете за около 10 секунди и проверете какво е състоянието на течността. Ако млякото не е разреждано, в чашата трябва да видите плаващи парцалчета.
Но ако към млякото е добавяна вода, тези парцалчета се образуват по-късно - до 2-3 минути, след като се преместили чашата на тъмно.
Коментари