Първите за сезона дини вече заляха родните пазари и хората се втурнаха да си купуват от сочния плод. Но водещи български агрономи препоръчват да се въздържате от покупката им.
Оказва се, че плодовете са с изключително ниско качество, освен това са пълни с пестициди и нитрати, алармират водещи български агрономи.
Само половин час след разрязването на динята тя омеква и се превръща в безформена каша. По-едрите парчета се спихват и заприличват на дунапренена гъба, жалват се препатили.
По думите на родни производители това се дължи на факта, че предлаганите на пазара дини, са предимно внос от Турция, където използването на препарати за растителна защита и изкуствени торове не се контролира така, както в Европейския съюз.
Някои производители допускат, че част от продукцията може и да е българска, но силно напомпана с всякаква химия, така че да наддава бързо на тегло и да зрее рано-рано.
Сочният плод масово заля родния пазар в началото на миналата седмица, като първите дини се предлагаха на цена от около 70 стотинки за килограм.
Но притиснати от огромното количество евтин внос, търговците се принудиха да свалят цената им наполовина и в момента килограм диня се предлага около 35 стотинки на борсата.
Агрономите предупреждават, че най-ранните български дини ще се появят на пазара едва в края на юли, началото на август. Дотогава всичко, което се предлага е или внос от по-топли страни или дини, пълни със солидно количество химикали.
Според запознати по-големите дини крият повече опасности, защото размерите им са сигурен признак, че са получили твърде много азотна тор.
Специалистите съветват също така са не си купувате дини, предлагани край натоварени шосета, защото дори след отрязването плодът продължава да диша с кората си и попива всякакви токсини от въздуха.
Ако все пак не ви се чака, докато узреят родните дини, то се спрете на плод със средна големина. При нарязването оставете поне 1 см червена сърцевина върху кората, тъй като именно в кората се концентрират най-много вредни нитрати.
Коментари