gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да готвим с кокосово масло

Как да готвим с кокосово масло

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Кокосово Масло
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Кокосовото масло има приятен аромат на кокос и много апетитен вкус. То е сред най-здравословните храни, които можем да открием. Това се обуславя от стабилността му при готвене.

Когато се готви с определен вид мазнина като зехтин или слънчогледово олио, високата температура може да разруши крехката му структура. Така, всички здравословни ползи биват отнети.

За разлика от тях, кокосовото масло е стабилно и устоява и на най-високите температури. То не изгаря и запазва всичките си полезни качества дори след термична обработка. И най-хубавото е, че с кокосово масло може да се сготви всичко – от месо до десерти.

На пазара могат да се открият два вида кокосово масло. Едното е с типичният аромат на кокос, а другото е рафинираното. По-често се употребява рафинираното кокосово масло, тъй като не притежава силен аромат или определен вкус.

Интересното при кокосовото масло е, че при много студена температура придобива твърда бяла консистенция. Когато е оставено на топло пък, се втечнява напълно.

Кокосовото масло е изключително полезно за готвене. В него може да се пържи всичко, като по този начин не само не се повишава, а се намалява „лошият” холестерол. Поради това, то често се препоръчва като най-доброто масло за отслабване.

Единствено хидрогенизираната, втвърдена форма на кокосовото масло може да образува вредоносни трансмазнини. Това се обуславя от начина на производство, посредством добавянето на газ водород към маслото при високо налягане и температура.

Масло от Кокос

Това се прави, за да се повиши трайността му. Всички други форми на кокосовото масло позволяват на наситените мастни киселини в него да се абсорбират без проблеми от организма, като същевременно стимулират метаболизма.

С кокосово масло може да се готви всичко. То е единствената мазнина, която не се окислява при пържене и печене. Интересното е, че за разлика от други, тя няма типични вкус и мирис. Освен това няма и способността да задържа такива. Така, тя може да се използва за продължително и многократно пържене на различни продукти.

Друга положителна черта на кокосовото масло е, че то не гранясва, тъй като не се окислява. При готвене не пръска, не се абсорбира и не се преобразува във вредни продукти при високи температури.

Това го преви перфектна и най-здравословна алтернатива на всички мазнини за готвене. Кокосовото масло успешно може да замести всяка една от тях във всяка готварска рецепта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest