gotvach.bg»Статии»Кулинария»Великите готвачи: Дон Хосе Андрес

Великите готвачи: Дон Хосе Андрес

Дон Хосе Андрес
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
5.90 лв.
Виж ››

Дон Хосе Андрес е известен с това, че разпространява испанската кухня в цялата ѝ прелест и богатство в Америка. Роден в Миерес, Испания през 1969 година, Андрес започва да се занимава с готварство в ранна детска възраст, помагайки на майка си в кухнята.

На 12-годишна възраст той вече се справя безпогрешно с приготвянето както на паеля, така и на други сложни ястия. На 16 години започва да се обучава в най-известната кулинарна академия в Барселона под зоркия поглед на наставника си Феран Адриа.

Хосе Андрес напуска родината си през 1990 година, за да докаже кулинарния си талант в Ню Йорк. Начинанието му се оказва повече от успешно и няколко години по-късно той се премества във Вашингтон, където започва работа като главен готвач и съдружник в Jaleo.

Като истински мъж с огромен апетит, почит към храната и благоговейно отношение към кулинарните традиции Дон Хосе Андрес с много труд си спечелва прозвището неофициален посланик на Испания.

В родината на Сервантес надали съществува ресторант, пристанище, изба, крайпътна кръчма, пазар, които дон Хосе да не познава.

Ибиса го вълнува не толкова с дивия си нощен живот, колкото с тапасите, които се предлагат по баровете.

Хосе Андрес

Сантяго де Компостела пък е друг град, който привлича известния готвач със забележителната си местна кухня. Той няма време да изминава пеша километри, защото огладнява доста по-бързо. А и катедралите на дон Хосе са други – пазарите, ресторантите, кръчмите, рибарските лодките.

Андрес, който притежава няколко скъпи ресторанта в Щатите иПуерто Рико, наскоро разкри, че планира в следващите години да разшири кръгозора си и да се захване сериозно с фаст-фууд ресторантьорство.

Испанският майстор-готвач вярва, че това е прекрасна възможност за кулинарите да кажат повече по въпроса как ще се изхранва населението на планетата. А ресторантите за бързо хранене ще постигнат забележителни резултати в това начинание.

Дон Хосе Андрес неведнъж е заявявал най-отговорно, че все повече заведения от такъв тип трябва да се управляват от известни готвачи, а не от клоуни, защото това е въпрос на уважение към хората и храната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest