gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Отглеждане на босилек в саксия

Отглеждане на босилек в саксия

Босилек в Саксия

Босилекът е ароматна билка, ползвана в много ястия. Известни са около 150 вида от растението. Срещат се както едногодишни, така и многогодишни представители на вида. Разпространеният в България босилек живее по една година.

Билката е широко разпространена в повечето световни кухни. На много места се нарича царска билка. В миналото връчването на букет от ароматното растение се е смятало за предложение за обвързване и дълбоки чувства. В Латинска Америка и до днес се смята, че ако носиш босилек в джоба си, ще се сдобиеш с пари.

След краткото въведение нека видим как може да отгледаме полезната билка в домашни условия. Трябва да знаем, че растението е претенциозно що се отнася за светлина и топлина.

То може да поникне, ако се отглежда на температури между 20 и 30 градуса. При по-ниски то няма да се развива добре, а при минус 5 градуса загива.

Босилек

Босилекът предпочита влажна, мека и плодородна почва. Препоръчително е след като решите да отглеждате билката в домашни условия да си закупите почва от специализиран цветарски магазин.

Можете да засадите растението в саксия или в сандъче. Не е необходимо съдът да е голям. Достатъчно е 10–15 сантиметра дълбочина. На дъното поставете една шепа пясък и малки камъчета, които да служат за дренаж. Препоръчително е да вземете семена от магазина.

След като посадите семената, дръжте растението на топло, докато поникнат. Не забравяйте да го поливате често.

Въпреки че растението има определени капризи, стига да спазвате необходимата му за нормален растеж температура и да го поливате, останалото е лесно.

Веднъж развило се, растението има много приложения. Саксия с това растение, поставена на перваза или на терасата на апартамента, пази дома от нашествието на комари и други нахални насекоми през летните жеги.

Освен това свежите листенца през зимата може да освежат въздуха в стаята. Достатъчни са само няколко стръкчета в саксията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest