Кулинарните традиции в Ирландия
Culinary Traditions in Ireland
Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кулинарните традиции в Ирландия

Кулинарните традиции в Ирландия

Агнешко по Ирландски

Освен с прекрасното си уиски, Ирландия е много популярна със своите кулинарни изкушения. В основата на ирландската кухня от нейната зора до наши дни стоят месото и млечните продукти заедно с морската храна в крайбрежните райони.

Основните продукти в дома на ирландците винаги са били картофите, зеленчуците, сланината, а в крайбрежните райони и треската, сьомгата и скумрията. Добрата новина е, че ирландската кухня не се състои от седемстепенно меню от картофи.

Ястията, които се предлагат в традиционните ресторанти в Дъблин и във вътрешността на страната, са любими на всички ирландци по света, които наброяват около 80 милиона души.

Независимо на кой континент се намират, ирландците се познават по нескритата любов към содения хляб, овнешкото задушено и картофените палачинки боксти. Известният ирландски хляб се приготвя със сода, а не с мая, тъй като брашното на острова е много меко.

Боксти

Хлябът е и част от ирландската закуска, която предизвиква смут сред лекарите диетолози. По традиция тя включва овесена каша с мляко, пържени яйца, резенчета бекон, наденички, кървавица, варени картофи и пържени домати, обилно полети с чай или кафе. Вместо соден хляб може да ви предложат препечени филийки и кифлички с мармалад.

Рецептите на местните ястия не са се изменили от векове. Най-прочуто е ирландското рагу. За него домакинята събира всичко, което се намира у дома и рагуто се получава гъсто, хранително, с много зеленчуци и месо. Понякога в него се добавя дори бира. Най-лесната рецепта за ирландско рагу включва кренвирши, бекон, картофи и лук.

Повече от всякога в деня на свети Патрик, който се чества на 17 март, ирландците предпочитат да приготвят типични ястия. Закуската може да не е ирландска в чистия й вид, но със сигурност ще включва бекон, яйца, домати и соден хляб.

Пай Ирландски

Сред емблематичните ястия важно място се отрежда на колканон – варени картофи със зеле. Любовта на ирландците към зелето е отдавнашна, особено към къдравото зеле. То присъства в много предястия и най-известното сред тях е варен бекон със зеле – също на трапезата за свети Патрик.

Обядът също обилен и традиционен. Ако попитате някого за кое ирландско ястие се сеща, вероятно ще получите очакван отговор: овнешко задушено.

Прочутото задушено с картофи, лук и мащерка се приготвя и с две бутилки традиционна ирландска бира – едната се добавя, след като месото потъмнее, а втората е предназначена за готвача.

Вижте някои рецепти за апетитни ирландски ястия: Ирландски хляб, Ирландски кекс с шоколад и уиски, Ирландски палачинки със сметана и ягоди, Ирландски [крем карамел еспресо], Ирландски сладкиш, Агнешко варено по ирландски, Ирландско задушено, Ирландско стю, Класически ирландски тоди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest