Спорът кое вино е по-полезно, червеното или бялото, винаги е бил актуален. Сега обаче червеното повежда с лека преднина.
Червеното вино е унищожител на бактериите, наречени стрептокок мутанс, които виреят в устата ни, съобщава "Дискавъри".
Вредните бактерии се хранят със захари и вредят на зъбния емайл, установиха учените от Университета на Павия.
До извода си стигнаха, след като направиха експеримент с безалкохолно червено вино. Те решили да проверят антибактериалните качества на безалкохолна напитка. Купили висококачествено червено вино от района на Венето и "изсмукали" алкохола с вакуумна концентрация.
По принцип е известно, че алкохолът има антибактериални качества. Резултатите на учените показали, че специално червеното вино, дори и безалкохолно, може да предпазва нашите зъби от опасните бактерии.
Така червеното вино си спечели още един плюс сред почитателите си. Сред другите му полезни свойства: удължава живота, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, неврологични проблеми и рак.
Коментари