Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Забраняват продажбата на домашни яйца за Великден

Забраняват продажбата на домашни яйца за Великден

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Домашни яйца

Българската агенция по безопасност на храните съобщи, че въвежда забрана за продажба на яйца от домашни кокошки за Великден. Като мотив за забраната от БАБХ изтъкнаха, че няма гаранции, че бабините яйца са съхранявани при нужната температура, а има вероятност и срокът им на годност да е изтекъл.

Забраната за продажба очевидно не е в състояние да спре търговията с тях и тя се вихри с пълна сила по тържища, пазари др. места. Домашните яйца се предлагат за 25-30 стотинки бройката, а търсенето се увеличава с всеки изминал ден.

Интересен факт е, че наред с кокошите яйца на тържищата масово се предлагат и яйца от патици. Пачите яйца са малко по-големи от кокошите, а стопаните им ги рекламират и като по-хранителни. Те се търгуват по 30 стотинки бройката и също се радват на голям интерес от страна на домакините.

Домашните яйца са забранени за свободна продажба, защото не отговарят на условията, записани в Наредбата за директни доставки.

В нея е оказано, че за директна продажба са допустими малки количества яйца от кокошки и пъдпъдъци. Количествата не трябва да надвишават 40 процента от дневното количество добити яйца във всяка ферма, не трябва и да надхвърлят 1000 бр. годишно.

Пачи яйца

Яйцата, независимо дали са домашни или не, трябва да се съхраняват на температура от 5 до 18 градуса и трябва да се доставят на потребителите не по-късно от 28 дни след снасянето им.

За директна продажба не могат да се предлагат яйца за люпене, счупени или пукнати яйца, инкубирани яйца или яйца с недоразвита черупка. Само животновъдни обекти, които са свободни от салмонелозни заболявания, имат право да предлагат яйца.

Производители на яйца обявиха, че търговската надценка при яйцата достига до 10 стотинки бройката. В момента тяхната цена в магазинната мрежа варира между 17 и 25 стотинки.

Родни производители призоваха българите да купуват за Великден яйца, произведени в България. Те посочиха, че родните яйца са с гарантирано качества, докато от вносните половината са с изтекъл срок на годност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest