gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Изнасят 90 процента от българските малини

Изнасят 90 процента от българските малини

MarianeMariane
Джедай
2559575k
Малини
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Близо 90 процента от българските малини се изнасят в чужбина. Родните плодове се изкупуват основно от Германия, Белгия, Англия, Франция и Холандия, като напускат границата или замразени или под формата на мармалад.

Новината дойде лично от председателя на Националната асоциация на малинопризводителите Божидар Петков, който обясни, че вътрешното потребление на малини у нас е едва в рамките на 5-10 процента.

И докато чуждите производители изкупуват 70 процента от маслините замразени, 20 процента натрошени и на последно място под формата на мармалади и сокове, то у нас плодовете се консумират основно именно като сокове или мармалади.

Качествените пресни български малини се търсят основно по Черноморието, където присъстват в менюто на ресторантите и хотелите.

Малинова Лимонада

До миналата година плодовете второ качество, които се използват предимно за производство на компоти, мармалади и сладка, се изнасяха основно за Русия, поясни Петков, но ембаргото затвори пазарите там.

Въпреки това родните малини намериха пазар и в други държави от Европа и все повече компании от Холандия, Белгия и Великобритания внасят от родните вкусни плодове.

Това се дължи и на все по-високото качество на родните малини, което се наблюдава през последите години.

Активната кампания по прибиране на реколтата от малини е в разгара си. Очаква се тази година леко повишение в изкупните цени, същевременно фермерите докладват за богата реколта.

Тази година изкупните цени за килограм малини се движат в рамките на около 3.60-3.90 за индустриалните малини за производство до 4-6 лева за килограм за пресните малини за директна консумация.

Цените са една идея по-високи от миналогодишните, когато килограм от ароматните плодове се търгуваше за около 3 – 3.60 лева за килограм за малините, индустриално производство.

Малини и Къпини

Цените на малините у нас зависят пряко от добивите и цените на ароматния плод в Сърбия. Това се дължи на факта, че по отношение на качеството родната малина превъзхожда сръбската малина и голяма част от сръбските преработватели предпочитат да купуват нашите малини.

Интресът към родните малини е обусловен и от факта, че те се предлагат на атрактивни цени, които са с до 20 процента по-ниски.

В момента в Сърбия килограм малини от сорта Виламет се изкупува на цени от 2.20 евро за килограм, а сортът Микер се търгува на цени от около 2.4 евро за килограм. Според експерти по-високите цени на плода в Сърбия се дължат на дефицита, формиран през последните години.

На фона на спада в добива на малини в Сърбия родните производители очакват добра малинова реколта. Експертите изчисляват, че от летните сортове Виламен, Микер, Шопска и Български рубин ще се добият между 700 и 1000 кг на декар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest