Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Безопасна ли е суровата риба?

Безопасна ли е суровата риба?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Суши

Сушито се превърна от екзотична в широко популярна храна у нас. Освен в специализираните ресторанти тя все по-често се приготвя и от домакините, които искат да изненадат семействата си.

В сушито се съдържа сурова или маринована риба. Мнозина са се запитвали дали тя е безопасна за консумация в този си вид. Въпреки че по презумпция, щом се предлага в ресторантите, тя би трябвало да е проверена, у българина винаги се таи доза съмнение.

За да разберем дали сушито е безопасно, трябва да сме наясно дали консумацията на сурова риба в своята същност крие някакви рискове.

Независимо дали е сурова или маринована, суровата риба крие опасност от заразяване с бактерии. Това може да предизвика развитието на инфекции в човешкия организъм. До момента няма доказателства, че мариноването на рибата е достатъчно, за да унищожи живите бактерии в нея.

Според специалистите, когато решите да изпробвате определена сурова риба, е най-добре да се доверите на проверен и доказал се продавач на риба.

По правило основна процедура в промишлеността е замразяването на рибата при изключително ниски температури веднага след като бъде уловена, което на момента убива всички бактерии. По този начин паразитите биват неутрализирани, а месото става годно за разпространение и консумация.

Най-добрият начин за унищожаване на бактериите в рибата се оказва замразяването. Охлаждането в хладилника не дава нужните резултати, тъй като повечето бактерии оцеляват на хладно. Така че, ако имате каквито и да било притеснения, най-добре я замразете, преди да я сготвите или консумирате сурова.

Маринована риба

Когато пък ще похапвате риба в ресторант, ви остава да се надявате на съвестното отношение на собствениците, готвачите и персонала, както и на производителите.

Между суровата и сготвената риба няма разлика, що се отнася до хранителни качества. Термично обработената просто се смята за по-безопасна.

Когато закупите сурова риба, на първо място, трябва да я увиете в алуминиево фолио и веднага да я поставите във фризера. Температурата не трябва да надвишава -20 градуса.

Суровата храна не се препоръчва на бременните, децата и хората със слаб имунитет.

Ако обичате риба, непренно опитайте някоя от нашите рецепти за:

- рибена чорба;

- риба на скара;

- риба в сос;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest