В Еквадор са появиха необичайни плантации - в тях расте специален сорт рози, който се яде, съобщават руските медии.
Розите се добавят към различни ястия. По вкус ядящите се рози наподобяват растението рукола, което има пикантен орехово-горчив вкус и силен аромат, и са идеални за различни видове салати, а и просто като мезе.
Едно от основните преимущества на еквадорските рози е, че са екологично чисти. При отглеждането им не се използват никакви химикали, само естествени методи за борба с болести и вредители.
А именно спрей от чесън и бульон от вода и лайка, които отблъскват хищните насекоми и унищожават паразитите, като в същото време на са вредни за растенията.
Розовите плантации са разположени на девствена територия, която никога преди не се е използвала за селскостопански цели. За поливането на розите пък се използва вода от заснежените склонове на Андите.
Годните за консумация рози се отглеждат в четири цвята: от бордо до зелено. Скоро производители планират да започнат доставка на продуктите си в различни краища на Земята.
Не само розите могат да се ядат. Има и други ядливи цветя, като латинката, невена, хризантемите, глухарчета.
Коментари