В навечерието на празниците, а и не само тогава, е нормално човек да се отпусне с чаша вино. Понякога, ако реколтата е хубава, чашите стават две, три и… Почти със сигурност на следващия ден следва неприятното главоболие, което се причинява от ферментиралата напитка.
Който и експерт да попитате как може да се избегне винения махмурлук, ще ви каже да консумирате с мярка или въобще да не пиете. Оказва се обаче, че има съвсем логично научно обяснение какво го причинява и дори има начин той да се избегне.
Някои вярват, че поствинарските главоболия се причиняват от сулфити, но този мит бе отхвърлен наскоро от експерти. Оказва, че виновници за изключително неприятното винено главоболие са танините, хистамините и захарите, които се съдържат в напитката.
Танините са антиоксиданти, които се срещат естествено в гроздовите люспи, семена и стъбла. Колкото и да са полезни, те са и причината на следващата сутрин да изпитваме сухота в устата и болка в главата. Друг виновник за неприятните утрешни усещания са захарите. Когато се смесват с алкохола, те карат тялото да изисква много повече вода, за да бъде в състояние да обработва тази комбинация от вещества.
Третият виновник е хистаминът. Това е химикал, който се освобождава при алергична реакция. Според експерти някои узрели вина провокират организма да освобождава хистамин, което от своя страна води до някои от симптомите на алергия – сухи очи и главоболие.
В крайна сметка как може да бъде преборен виненият махмурлук? Експерти съветват да приемаме големи дози кофеин на следващата сутрин. Кафето свива кръвоносните съдове, като по този начин облекчава неприятния ефект на виното.
Друг начин е да приемем малко количество антихистамин няколко часа преди да започнем консумацията на вино. Това със сигурност ще осуети ефектите, наподобяващи алергична реакция. Полезен съвет, когато пием вино, е да имаме кана с вода близо до нас.
Специалистите съветват за всяка чаша вино да пием и по половин чаша вода. Така тялото ще е достатъчно хидратирано, за да обработи лесно всичките вещества, които приемаме с гроздовата напитка. По този начин организмът ще може в маскимална степен да се възползва от всички полезни вещества във виното.
Коментари