Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кратко кулинарно пътешествие до Венецуела

Кратко кулинарно пътешествие до Венецуела

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Помощник Готвач
74806
tres leches

Венецуела, официално Боливарска република Венецуела, е държава в северната част на Южна Америка. На запад граничи с Колумбия, Бразилия на юг, Гаяна на изток. Столицата на страната е Каракас, който се намира на брега на Карибско море. Страната е колонизирана през 1522 г. от Испания, която преодолява съпротивата на местното население.

Венецуела е първата испанска американска колония, обявила независимост през 1811 г. Страната е федерална президентска република, състояща се от 23 щата. Хората във Венецуела не сядат на масата без арепас. Тези царевични питки служат и за предястие, което си поръчват в ресторантите, гарнирано с пържени банани. Използват зелени банани, които издържат на термична обработка.

Морската храна също е основна част от венецуелската кухня. Много често местните комбинират сладко със солена. Ако обичате фюжън кухнята, ще обикнете техните cachapa /виж галерията/ - малки, сладки, плътни царевични палачинки с бяло сирене queso de mano, което наподобява нашето, но има текстура на моцарела. Палачинките се заливат с разтопена захар.

Черният боб, наричан още frijoles, е традиционна гарнитура към pabellon de criollo - ястие с накъсано телешко месо, задушено с лук и чесън. Всички тези продукти се заливат с доматен сок и ястието се оставя да ври. По традиция, колкото и странно да звучи, се сервира с пържени банани. Още по-странното е, че в това ястие може да се сложи и ориз. Това ястие се смята за национално за хората и е нещо като емблема за тяхната кухня.

Като закуска между храненията често се приготвят tequenos, традиционна рецепта за град Los teques - тестени фунийки, пълни с меко сирене, които след като се запържат, буквално се топят в устата.

На масата по Коледа и Нова година присъства вкусен хляб, наречен pande de jamon, навит на руло - пълнен с шунка и стафиди. Друг сладкиш, който се прави за тези празници, се нарича Трес лечес /tres leches/ - торта с три млека. Основни съставки на сладкиша са два вида кондензирано мляко и течна сметана. Слагат се на котлона да врат и след като се сгъстят, сладкишът е готов.

Венецуелската кухня може да ви предложи истинско изобилие от традиционни ястия, които можете да опитате в почти всеки ресторант. Най-обичани са пържената или печената риба или месото, които обикновено ще ви сервират с оризова гарнитура.

В страната се консумират предимно телешко и пилешко месо, въпреки че в някои райони ядат и козе месо, а свинското се яде най-вече по Коледа.

Местната кухня се слави с превъзходно приготвените морски дарове. В страната има изобилие от риба, миди и различни морски вкусотии.

Популярен е и хлябът арепас, както вече споменахме, който се прави от царевично брашно, вода и сол. Има форма на палачинка и може да бъде напълнен с почти всичко - яйца и домати, телешко или пилешко, шунка, наденица, сирене, скаради, салати и дори месо от акула.

Най-често консумираните напитки в страната са сокове от пресни плодове, захарна тръстика с лимонов сок и прясно кокосово мляко. Бирата местните консумират в големи количества, като най-популярната марка в страната е polar и е една от най-предпочитаните алкохолни напитки, а в комбинация с кока кола се превръща в любимата за венецулелци напитка - куба либре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати