Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Доказано! Има двоен стандарт при храните у нас и в Западна Европа

Доказано! Има двоен стандарт при храните у нас и в Западна Европа

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.

След няколкоседмично изследване на хранителните продукти, продавани у нас, и техните еквиваленти в Западна Европа се доказа, че има двоен стандарт при храните както в качеството, така и в цената.

От Българската агенция по безопасност на храните са сравнявали шоколадови изделия, безалкохолни напитки, сокове, местни и млечни изделия, както и детски храни.

При тестовете са открити 7 съществени разлики – при соковете, детските храни, местните продукти и млечните изделия. При останалите 24 продукта разлика не е отчетена.

Но докато в Германия пия 100% плодов сок, при нас същият продукт съдържа 97% сок и 3 пулп. При детските храни е открита разлика в съдържанието на рапично олио. В Германия то е 1.3%, а при нас – 0.9%. Разлика има и при протеина в храните.

При местните продукти в тези, продавани на нашите пазари, е регистрирано по-високо водно съдържание. Доктор Любомир Кулински от БАБХ обясни, че явно нашето месо не е оставено да изсъхне добре.

Изследвани са фанкфуртери, наденички и салами, като се доказа, че в Германия ядат по-чисто месо от нас.

От Агенцията по храните обаче казват, че на продуктите, където етикетът изписва 100% месо, отговаря на истината.

Най-голямата отчетена разлика, която БАБХ са открили, е при немското и българското сирене. В Германия сиренето изглежда по-добре, по-вкусно е и има аромат на мляко, докато нашето е разредено с вода.

Предстои съставяне на доклад от експертната група, провела изследванията, който ще бъде връчен на земеделския министър Румен Порожанов. През септември тестовете ще бъдат обсъдени на високо ново в Европейския парламент.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен